Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на састанку са генералним директором за истраживање и иновације у ЕК Жаном - Ериком Пакеом

Објављено: 12.06.2018. 15:26 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић састаће се у Бриселу, 12. јуна 2018. године, са генералним директором за истраживање и иновације у Европској комисији, господином Жаном - Ериком Пакеом (Јеан-Ериц Паqует).

Будући да Регионални пројекат - успостављање Међународног научног института на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) улази у озбиљнију фазу, а која подразумијева израду Главну пројекта и Бизнис плана, саговорници ће овом приликом разговарати о наредним корацима пројекта, као и финансијским инструментима за реализацију ове фазе.

Састанку ће присуствовати и професор Хервиг Шопер, који је првобитно предложио Иницијативу за оснивање института и др Рој Алексан, предсједавајући ТИАРА конзорцијума, који представља конзорцијум најзначајнијих организација у области истраживања и развоја акцелератора. Иначе, ТИАРА конзорцијум је дао отворену подршку СЕЕИИСТ пројекту на састанку који је одржан у марту, ове године, у ЦЕРН-у, Женева. Конзорцијум има већ успостављену сарадњу са Европском Комисијом (ЕЦ), са којом заједно ради на подршци и развоју значајних пројеката као што су: ЦАРЕ, ЕуЦАРД, АРИЕС, XФЕЛ, Линац4 у ЦЕРН-у, ЕСС, ФАИР, ЕуроЦирЦол/ФЦЦ, ЕуПРАXИА, ЕАСИТраин. 

Подсјетимо, чланови Управног одбора Међународног института, којим предсједава министарка Дамјановић, изабрали су једногласном одлуком Хадронску канцер терапију и истраживање из Биомедицине помоћу протона и тежих иона као опцију пројекта за Институт.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?