Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен нови сервис „ПОТВРДИ-ОТКАЖИ специјалистички преглед“

Објављено: 15.06.2018. 19:02 Аутор: Министарство здравља
Цалл центар за потврду/отказивање специјалистичких прегледа у Клиничком центру Црне Горе , којим ће се база аутоматски ажурирати а ослобођени термини бити доступни изабраним љекарима и пацијентима, представљен је данас у Министарству здравља.

MZD'Пацијент ће новим сервисом шестог, петог и четвртог дана пред заказани преглед два пута дневно добијати позив који ће гласити да одређеног дана и у одређеној амбуланти има заказан преглед у КЦЦГ“, казала је генерална директорица Директората за контролу и унапрјеђење квалитета у министарству здравља проф.др Весна Мирановић на конференцији за новинаре .
„Притиском на нулу пацијент потврђује долазак на преглед, а на један отказује.
Уколико се пацијент првог дана одазове, више неће добијати позиве, а ако се послије три дана и шест послатих порука на одазове, систем ће га аутоматски елиминисати са листе заказаних прегледа и ослободити термин другом пацијенту“, објаснила је Мирановић.

Мирановић је казала да пацијенти морају схватити да је однос између здравственог система и њих двосмјеран.

Директорица КЦЦГ, Зорица Ковачевић казала је да су, откад је уведен систем електронског заказивања, свакодневно радили анализе недолазака пацијената на прегледе због којих 25 до 38 одсто прегледа није реализовано.

„Све то је доста финансијски коштало КЦЦГ, јер смо морали да у допунским и ванредним амбулантама ангажујемо љекаре који су тамо морали да буду одређени број сати чекајући посљедњег пацијента“, рекла је Ковачевић.

Према њеним ријечима, нови сервис је рјешење како би се ослободиле амбуланте за велики број пацијената који желе да закажу преглед у року како је то Правилником дефинисано, односно да први преглед мора бити у року од 30 дана.

MZD„КЦЦГ је отворио све амбуланте до краја године и викендом како бисмо створили услове да највећем броју пацијената изађемо у сусрет и да се први преглед одради у дефинисаном року“, рекла је Ковачевић.

Она сматра да ће, уколико пројекат заживи, бити довољно слободних термина како би изабрани љекари могли заказати преглед сваком пацијенту у року од мјесец, и контролни преглед у зависности од захтјева који према њима имају специјалисти.

Ковачевић је казала да очекује да ће за мјесец или два имати бенефите од пројекта, и да ће успјети да благовремено информишу сваког грађанина Црне Горе на који начин да закаже и потврди специјалистички преглед.

„Надам се да ћемо овим пројектом имати задовољне љекаре и пацијенте којима ћемо пружити доступну и квалитетну здравствену заштиту“, закључила је Ковачевић.


MZD

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?