Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Бриселу: ЦГ је као поуздан партнер ЕУ предузела све мјере у борби против масовних миграција

Služba za odnose s javnošćuМинистар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић саопштио је данас у Бриселу да је Црна Гора, као поуздан партнер Европске уније, предузела све неопходне мјере како би се успјешно суочила са могућим таласом илегалних миграција, али је додао да је потребна тијесна сарадња свих европских држава како би ризици масовних миграција били сведени на минимум у интересу цијеле Европе.

„Влада Црне Горе је још 2015. године усвојила План дјеловања у случају великог прилива миграната, који је усклађен са међународним стандардима. Планом су обухваћене локације могућих прелаза на границама Црне Горе, логистички центри, евиденција, људски ресурси, смјештајни капацитети, здравствена и социјална заштита, правна помоћ, транспорт и, наравно, безбједносна питања. Формирали смо Коодринациони одбор и Оперативни тим за имплементацију Плана. Доношењем Закона о међународној и привременој заштити странаца и Закона о странцима додатно смо унаприједили нормативни оквир“ – рекао је министар Нухоџић на састанаку на којем су, на позив европског комесара за унутрашње послове и миграције Димитриса Аврамопулоса, учествовали и министри унутрашњих послова Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Косова, Републике Македоније, Републике Србије, Републике Бугарске и Републике Аустрије.

Министар Нухоџић је рекао и то да је Црна Гора успоставила са свим сусједним земљама заједничке граничне патроле, да одлично сарађује са ФРОНТЕX-ом и да досљедно спроводи споразуме о реадмисији.

„Ово је важан корак у правцу приступања Европској унији, с обзиром да нова Стратегија проширења дефинише шест приоритетних подручја, од којих се једно односи на безбједност и миграције“ – рекао је министар.

Министар унутрашњих послова Црне Горе је позвао на чвршћу сарадњу држава у суочавању са питањем илегалних миграција рекашви да проблем мора да се рјешава заједнички, с акцентом на поштовање хуманитарних стандарда и људских права.

„Црна Гора је спремна да предузме све мјере како би остварила блиску сарадњу са сусједима, са земљама могуће дестинације, као и земљама поријекла, са циљем што ефикаснијег суочавања са проблемом масовних миграција“ – рекао министар Нухоџић.

Европски комесар Аврамопулос саопштио је на састанку да од земаља Западног Балкана очекује да ојачају капацитете граничних полиција, смјештајне капацитете и прихватне центре, као и да ускладе са правном тековином ЕУ своја законодавства у областима миграција, међународне заштите, визне политике и заштите граница. Комесар је навео да Западни Балкан по питању управљања границама може рачунати на пуну подршку Европске комисије и помоћ у финансијском, експертском и техничком смислу.

На данашњем састанку, комесар ЕУ за миграције, комесар ЕУ за безбједност, министри унутрашњих послова ЗБ и тенутног и будућег предсједавања Савјетом ЕУ потврдили су посвећеност даљем интензивирању сарадње између земаља Западног Балкана и Европске уније на плану јачања граничне сигуности, сузбијања незаконитих миграција и кријумчарења, као и борбе против организованог криминала, тероризма и илегалне трговине оружјем.

Састанку је присуствовао и директор Агенције за европску граничну и обалну стражу (ФРОНТЕX) Фабрис Лежери.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?