Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора наставља напредак у преговарачким поглављима

Објављено: 20.06.2018. 20:58 Аутор: КЕИ
Црногорске институције настављају са даљим унапређењем стања у 7 преговарачких поглавља која су били тема састанка Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију између Црне Горе и Европске комисије, одржаног данас у Бриселу.

Састанак су отворили замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењу Барбара Јесус-Гимено и генерална директорица за унутрашње тржиште и конкуренцију у Министарству економије Биљана Јакић.

На састанку је разматран остварени напредак у областима обухваћеним сљедећим поглављима: Поглавље 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, Поглавље 4 – Слобода кретања капитала, Поглавље 5 – Јавне набавке, Поглавље 6 – Привредно право, Поглавље 7 – Прво интелектуалне својине, Поглавље 8 – Конкуренција, Поглавље 9 - Финансијске услуге и Поглавље 28 – Заштита потрошача и здравља.

„Радимо на усклађивању са прописима ЕУ, као и спровођењу законодавства у циљу испуњавања свих почетних и завршних мјерила за отварање, односно затварање поглавља која су обухваћена овим Пододбором“, казала је Јакић.

Црногорска страна је извијестила представнике ЕК о напретку у дијелу усклађивања националног законодавства са правном тековином ЕУ, као и јачања институционалних и административних капацитета у циљу адекватног спровођења европских стандарда.

Представници ЕК похвалили су напредак који је Црна Гора остварила у преговарачком процесу, у поглављима која су предмет овог Пододбора. У претходном периоду отворено је Поглавље 3, као и забиљезен напредак нарочито у областима Конкуренције и Интелектуалне својине.

Претходни састанак Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију између Црне Горе и Европске комисије одржан је у јуну прошле године.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ – СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?