Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Снажнија сарадња за успјешније спровођење Ипе и боље ефекте реформи

Објављено: 21.06.2018. 21:22 Аутор: КЕИ
Сва тијела укључена у уговарање и спровођење пројеката које финансира Европска унија треба да оснаже сарадњу и сопствене капацитете, како би пројекти били одрживи и успјешни, оцијењено је на састанку Секторског надгледног одбора.

У Подгорици је данас одржан састанак Секторског надгледног одбора којим су копредсједавали замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић и шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори Херман Шпиц.

На састанку, ком су присуствовали представници ресорних министарстава, невладиних организација и Делегације ЕУ у Црној Гори, размотрено је тренутно стање у секторима обухваћеним Ипом ИИ по питању спровођења акција/пројеката, као и планови за предстојећи програмски период 2019-2020.

Учесници састанка су сагласни да је неопходно ојачати унутарсекторску и међусекторску сарадњу и оснажити капацитете свих тијела укључених у спровођење Ипе.

KEI

Заједнички је оцијењено да је потребно јачати координацију донатора унутар сектора и посветити више пажње одрживости пројеката. Учесници су поручили да ће у својим активностима предност дати спровођењу пројеката Ипе, како би се испоштовали рокови предвиђени за уговарање и тако допринијело успјешној имплементацији претприступне подршке ЕУ.

Национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић је истакла да се током прве половине 2018. интензивно радило на припреми тендерске документације и објављивању тендера за акције обухваћене акцијским програмима и програмирању Ипе 2018.

Глишевић Ђуровић је указала на важност сталне комуникације и сарадње с Делегацијом Европске уније и Европском комисијом, као нашим партнерима посвећеним истом циљу – да бесповратна подршка коју нам Европска унија пружа буде искоришћена на најбољи могући начин за реформе и приоритете Црне Горе.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори Херман Шпиц је поручио да подршку ЕУ треба искористити за максимизирање ефеката реформи и испуњавање црногорских приоритета, као и да је фокус на секторском приступу у складу са националним стратегијама. Нагласио је да је у Европском савјету и Европском парламенту у току расправа о Ипи ИИИ, за коју ће ЕУ повећати издвајања, уз већу флексибилност средстава и задржавање фокуса на секторском приступу, као и на приоритетима који проистичу из процеса приступања ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?