Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић разговарао са Наташом Кандић: Црна Гора апсолутно подржава Иницијативу за РЕКОМ и учиниће све да она заживи у цијелом региону

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                               
                                                                                                                 
Предсједник Владе Душко Марковић примио је делегацију Иницијативе за оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права почињеним на територији некадашње СФРЈ од 1. јануара 1991. до 31. децембра 2001. године (РЕКОМ) на челу са координаторком Иницијативе Наташом Кандић.

Изразивши апсолутну подршку Црне Горе овој иницијативи, чији је циљ стварање међудржавне комисије за утврђивање чињеницама о свим жртвама ратова вођених након распада Југославије, Премијер је оцијенио да је цивилни сектор на овом плану учинио много, али да је сада неопходно укључивање државних институција у цијелом региону како би процес био успјешно доведен до краја.

„Црна Гора жели да ова иницијатива задобије подршку свих држава региона како би из тог процеса генерације које долазе имале слику о ружном дијелу наше прошлости, да је никада не понове. Ми ћемо учинити све што је до нас да Иницијатива заживи“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер је информисао саговорнике да ће Иницијативу размотрити и Влада Црне Горе, и то већ на наредној сједници. „Ви немате само моју подршку као премијера, него ћете, вјерујем, имати и подршку Владе чиме ће Црна Гора још једном исказати своју одговорност и свој јасан став подршке“ – рекао је предсједник Марковић, додавши да је спреман да о идеји разговара и са лидерима држава региона.

Координаторка Иницијативе Наташа Кандић, јавни заговарач за Црну Гору Драгољуб Душко Вуковић и портпаролка Иницијативе за РЕКОМ у Црној Гори Тамара Милаш захвалили су се предсједнику Владе на досадашњој снажној подршци наше земље Иницијативи као и на данас исказаној спремности да и Влада и Премијер и убудуће подржавају овај важан процес. „Десило се оно што сам и очекивао. И до сада смо имали у Црној Гори сва врата отворена, подршку и свих инстуцијја власти као и опозиције. Зато сам се увијек као јавни заговарач за Црну Гору добро осјећао јер код нас ова Иницијатива никада није довођена у питање“ – рекао је на састанку Драгољуб Душко Вуковић.

Предсједник Марковић и представници Иницијативе за РЕКОМ сагласили су се да су процеси сарадње у региону, који су оснажени Берлинским процесом, чији је и Иницијатива за Реком дио, значајно побољшали климу за подршку Иницијативи и даље јачање међусобног повјерења у региону.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?