Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Венецијанска комисија подржала настојање Владе да спријечи блокаду Судског савјета

Објављено: 23.06.2018. 00:27 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Венецијанска комисија Савјета Европе подржала је, на данашњој пленарној сједници у Венецији, предлог Владе за измјену Закона о Судском савјету и судијама, по којем чланови Судског савјета из реда угледних правника настављају да врше дужност до избора новог састава Савјета.

„Венецијанска комисија, као највиши европски ауторитет за област уставног права, подржала је правно рјешење које је Влада Црне Горе предложила у циљу спрјечавања блокаде Судског савјета, као кључног гаранта независности правосуђа,“ саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин након сједнице Венецијанске комисије.

„Драго ми је да и Венецијанска комисија у свом мишљењу опомиње да висок степен права и надлежности која у оквиру нашег уставног и парламентарног система припадају опозицији подразумијевају и јасну одговорност да се дата права не злоупотријебе,“ рекао је Потпредсједник.

„Иако је данашње мишљење Венецијанске комисије јасна потврда уставно-правне и демократске утемељености правног рјешења које је предложила Влада, изражавам очекивање да ће враћањем опозиције у Скупштину бити створени услови да нови чланови Судског савјета из реда угледних правника буду ускоро изабрани уз прописану квалификовану већину гласова и власти и опозиције. Ако сви овом значајном питању приступимо са степеном друштвене и политичке одговорности које оно заслужује, увјерен сам да посланици веома брзо могу постићи сагласност око стручних и моралних референци кандидата за чланове Судског савјета из реда угледних правника,“ оцијенио је потпредсједник Пажин.

Венецијанска комисија је саопштила у свом мишљењу да дијели забринутост власти у Црној Гори да из разлога кашњења у избору чланова Судског савјета из реда угледних правника, нови састав Судског савјета не може почети са радом у предвиђеном року, док четворогодишњи мандат претходном саставу истиче.

„Продужење мандата чланова претходног састава Судског савјета је рјешење које су усвојиле поједине европске државе и Венецијанска комисија га препоручује,“ наводи се у мишљењу ВК.

Венецијанска комисија, такође, закључује да је независност правосуђа неизоставан елемент владавине права, као и да је функционисање Судског савјета, у правним системима у којима постоји, кључни гарант независности правосуђа.

Уз генералну сагласност са правним рјешењем које је предложила Влада, Венецијанска комисија сматра да је упутно додатно прецизирати да, у случају кашњења са избором чланова Судског савјета у Скупштини, само они чланови Савјета које бира Скупштина настављају да обављају дужност до избора нових, док се за све остале спроводи редовна процедура избора. Наведену сугестију Венецијанске комисије Влада ће прихватити и уврстити путем амандмана на Предлог закона који се налази у скупштинској процедури.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?