Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интерресорна Вјежба "Јадран 2018" одржана у Бару

Објављено: 25.06.2018. 22:26 Аутор: МСП

Интерресорна Вјежба "Јадран 2018" у заједничкој организацији Управе поморске сигурности, која је у саставу Министарства саобраћаја и поморства, Морнарице Војске Црне Горе, Министарства унутрашњих послова као и осталих владиних  агенција и служби, данас је успјешно реализована у акваторију луке Бар.

Вјежба “Јадран 2018” је вјежба националног карактера која је показала начин реаговања државних и осталих институција Црне Горе приликом техничко-технолошких акцидената  са циљем спречавања загађења мора, трагања и спашавања на мору и борбе против пожара.

Циљ ове интерресорне вјежбе био је тестирање националних планова и процедура приликом техничко-технолошких акцидената, увјежбавање људства, провјера функционалности опреме и средстава, сигурности и безбједности пловидбе, заштите мора од загађења са пловних објеката и са копна, као и борба против пожара.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић казао је да је вјежба показала колико је важно објединити капацитете институција с којим Црна Гора располаже у свим сегментима те да ни једна институција која је организовала данашњи догађај није могла самостално да дјелује.

"Имали смо више сценарија током вјежбе, пожар у близини рафинерија, пожар на броду, пад хеликоптера, акцију гашења пожара на броду у мору, екцесну ситуацију изливања нафте. Ова вјежба је за примјер како заједнички треба да дјелујемо и да је сарадња и могућност да превазиђемо екцесне ситуације одлична. Надамо се да се оваква ситуација неће десити у стварности, а ми морамо да будемо спремни, јер све ситуације које смо данас видјели могуће је да се десе на овом простору. Лука Бар је један огроман потенцијал којим располаже држава и Општина Бар и који свим капацитетима морамо да штитимо", казао је Нурковић,

Директор Управе поморске сигурности Сафет Кочан се захвалио свим учесницима вјежбе и најавио да ће се данашња вјежба проширити идуће године у вјежбу међународног карактера.

"Данашњи дан није случајно изабран јер је данас Свјетски дан помораца. Могу да се захвалим нашим пријатељима из Директората за ванредне ситуације, који су се несебично придружили овој вјежби и ово је први пут да заједнички Оперативни тим, Морнарица Војске Црне Горе, Управа поморске сигурности и Управа полиције заједно сарађују са Директоратом за ванредне ситуације, Ми смо у стварној ситуацији са Директоратом и Министарством унутрашњих послова већ имали заједничких акција", казао је Кочан.

Командант Морнарице Војске Црне Горе Веселин Томановић истакао је да по први пут организују вјежбу у којој учествује 20 организација, које су стављене под команду Управе поморске сигурности, који је носиоц борбе против загађења, безбједности и сигурности што је и заједнички посао.

"Ова вјежба има једну другу поруку што смо упознали људе и организације којима се можемо обратити, а у наредном периоду ћемо нашу сарадњу подићи на виши ниво", нагласио је Томановић

Вјежбу су испратили представници амбасада Италије, Њемачке и Велике Британије те предсједник Општине Бар Зоран Срзентић.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?