Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Девети састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Црне Горе

Објављено: 26.06.2018. 00:18 Аутор: КЕИ
1. Савјет за стабилизацију и придруживање ЕУ и Црне Горе (Савјет ССП-а) одржао је свој девети састанак 25. јуна 2018. године. Састанком је предсједавала министарка вањских послова Бугарске Екатерина Захариева у име високе представнице ЕУ за вањску и безбједносну политику Федерике Могерини. Господин Јоханес Хан, комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу, представљао је Европску комисију. Проф. др. Срђан Дармановић, министар вањских послова Црне Горе, предводио је црногорску делегацију.

2. Састанак Савјета ССП-а пружио је правовремену прилику да се размотри напредак Црне Горе у припремама за приступање, као и приоритети за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.

KEI

3. У контексту приступних преговора, Савјет ССП-а изразио је задовољство због отварања поглавља 17 (Економска и монетарна политика) на наредној Конференцији о приступању. Савјет ССП-а подстакао је Црну Гору да настави с радом на испуњавању свих мјерила, те да настави да се фокусира на основе процеса приступања: владавину права, економско управљање и реформу јавне управе. Поздравио је укључивање представника цивилног друштва у припреме за приступање ЕУ и повезане реформе и подстакао Црну Гору да настави да побољшава механизме консултација с цивилним друштвом.

4. Што се тиче Копенхагенских политичких критеријума, Савјет ССП-а осврнуо се на предсједничке изборе који су одржани у Црној Гори у априлу 2018. године. С обзиром на континуирани бојкот рада Скупштине од стране опозиције, Савјет ССП-а подстакао је све релевантне актере да у потпуности врате политичку дебату у демократске институције, нарочито Скупштину, гдје и припада. Требало би размотрити свеобухватну изборну реформу, како би се ријешили проблеми који се изнова јављају и испуниле препоруке мисија за посматрање избора.

KEI

5. Савјет за стабилизацију и придруживање поздравио је резултате који су већ остварени и наставак спровођења акционих планова за поглавља 23 и 24, као и чињеницу да је правни оквир унапријеђен и институционална структура у великој мјери успостављена. Савјет је подсјетио да постизање конкретнијих резултата у читавом систему владавине права остаје кључно за цјелокупну динамику преговарачког процеса, а и охрабрио је Црну Гору да на проактивнији и енергичнији начин остварује напредак у спровођењу реформи, као и да остварује конкретније резултате у области владавине права, нарочито да унапређује биланс остварених резултата у борби против корупције и организованог криминала.

6. Када је ријеч о политичким критеријумима, Савјет за стабилизацију и придруживање изразио је забринутост због недавних напада на новинаре и позвао је Црну Гору да осигура безбједно окружење које погодује слободи изражавања и слободи медија. Јавни сервис РТЦГ и сви остали медији треба да буду заштићени од непримјереног утицаја и политичког притиска. Што се тиче јавне управе, Савјет за стабилизацију и придруживање поздравио је усвајање нових оквирних закона о државним службеницима и намјештеницима и локалној самоуправи, и поново нагласио важност инклузивних јавних консултација у припремама за приступање ЕУ и спровођењу одговарајућих реформи.

KEI

7. Савјет за стабилизацију и придруживање похвалио је сталну преданост Црне Горе регионалној сарадњи и њену конструктивну улогу у одржавању регионалне стабилности и унапређењу добросусједских односа. Поздравио је активно учешће Црне Горе у бројним регионалним иницијативама, добре билатералне односе с осталим земљама проширења и државама чланицама ЕУ, као и сталне напоре које Црна Гора улаже како би се пронашла прихватљива рјешења за отворена питања са сусједима. Савјет за стабилизацију и придруживање поздравио је континуитет у одржавању састанака у виду заједничких одбора успостављених у оквиру билатералних споразума у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.


8. Савјет за стабилизацију и придруживање снажно је похвалио Црну Гору за досљедну сарадњу с ЕУ по питању вањске политике, нарочито њено стално и потпуно усклађивање са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ.

KEI

9. Што се тиче економских критеријума, Савјет за стабилизацију и придруживање поздравља то што је Црна Гора доставила свој четврти Програм економских реформи у јануару 2018. Савјет је позвао Црну Гору да осигура детаљно и благовремено спровођење пропратних активности везано за смјернице политика које су наведене у Заједничким закључцима економског и финансијског дијалога између ЕУ и Западног Балкана и Турске усвојеним 25. маја 2018. Савјет за стабилизацију и придруживање охрабрује Црну Гору да улаже даље напоре како би обезбиједила фискалну одрживост, контролисала јавни дуг, побољшала пословно и инвестиционо окружење, обезбиједила разноликост економије и повећала њену продуктивност и конкурентност. Савјет за стабилизацију и придруживање оцијенио је као позитивно усвајање стратегије за средњорочну фискалну консолидацију у љето 2017. и поново је нагласио важност ребалансирања буџетске структуре ка потрошњи која ће бити усмјерена на побољшање раста.

10. Савјет за стабилизацију и придруживање је испитао стање билатералнх односа у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). Поздравио је позитиван биланс резултата које је Црна Гора остварила приликом испуњавања својих обавеза у оквиру ССП-а, укључујући одредбе које се односе на трговину, од његовог ступања на снагу 1. маја 2010, и истовремено је охрабрио Црну Гору да интензивира напоре на постизању потпуне усклађености с одредбама о државној помоћи. Независно тијело за државну помоћ треба што прије да почне с радом.

11. Савјет за стабилизацију и придруживање такође је организовао дискусију у вези дешавања у Црној Гори и на Западном Балкану.

(Луксембург, 25. јун 2018.)

Заједничко саопштење Црне Горе и Европске уније
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?