Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора отворила 17. поглавље Економска и монетарна унија

Објављено: 26.06.2018. 01:08 Аутор: КЕИ
Црна Гора је данас, на Међувладиној конференцији у Луксембургу, отворила преговарачко поглавље, 17 – Економска и монетарна унија.

Заједнички је оцијењено да је отварање овог поглавља, као и даљи рад у овој области од изузетне важности за прилагођавање принципима отворене тржишне економије која почива на слободној конкуренцији, политици јединствене валуте и постизању и одржавању цјеновне стабилности.

KEI

Шеф црногорске делегације, министар вањских послова Срђан Дармановић је, у обраћању представницима држава чланица и Европске комисије, истакао да захваљујући посвећеном раду свих црногорских институција Црна Гора данас има 31 отворено поглавље, од којих су три привремено затворена, те изразио очекивање да ће до краја године бити отворена и преостала два, 8- Конкуренција и 27- Животна средина.

Говорећи о значају поглавља 17, министар Дармановић је истакао да је Црна Гора у овој области, а у оквиру испуњавања обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, већ постигла значајне резултате. „Ово поглавље је од посебног значаја за отворену, успјешну и еуризовану економију Црне Горе. У том смислу, вец́ смо предузели бројне активности које отварају пут даљем економском и финансијском расту а наредне мјесеце ћемо искористити за додатно продубљивање и убрзање како економских тако и политичких реформи.“

KEI

Преговарач за 17. поглавље, вицегувернер Централне банке Црне Горе Никола Фабрис је поручио да це, уз вец остварени напредак у овој области, Црна Гора по отварању поглавља 17 наставити са усклађивањем свог правног оквира са европским законодавством, са циљем унапрјеђења транспарентности и одрживости јавних финансија, смањења трансакционих трошкова, олакшања међународне трговине, повећања мобилности као и потпуне интеграције Централне банке Црне Горе у Европски систем централних банака.

KEI

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је оцијенио да је отварање преговора у поглављу 17 представља још један важан корак напријед на европском путу, изразивши очекивање да ће Црна Гора наставити да успјешно испуњава обавезе са европске агенде. Казао је да је Црна Гора највише напредовала у преговорима с ЕУ те да приоритет, и у наредном периоду, треба да буде област владавине права. Комесар Хан је поновио да ће Европска комисија наставити да подржава интеграцију Црне Горе у ЕУ, укључујући експертску и финансијску помоћ.


Предсједавајућа делегацијом Савјета ЕУ, министарка вањских послова Бугарске Екатерина Захариева је казала да је отварањем још једног преговарачког поглавља потврда сталног напретка Црне Горе и испуњавања услова за чланство у ЕУ. Подсјетила је на посвећеност бугарског предсједавања Савјетом ЕУ политици просирења и европске будућности Западног Балкана, посебно истакавши улогу Црне Горе у том контексту.

Министарство вањских послова

Сектор за информисање јавности о Европској унији и процесу приступања у Генералном секретаријату Владе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?