Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић састао се са амбасадором Краљевине Холандије Хенком ван ден Доолом

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић састао се са амбасадором Краљевине Холандије Њ.Е. г-дином Хенком ван ден Доолом и његовим сарадницима.

Изразивши задовољство и захвалност досадашњом сарадњом са Краљевином Холандијом у дијелу ЕУ интеграција Црне Горе, као и подршци приликом учлањења Црне Горе у НАТО алијансу, потпредсједник Симовић је истакао да је ово добра прилика да се сагледају модели за унапређење и конкретнију будућу сарадњу двије државе. Осим тога, потпредсједник Симовић је посебно истакао напредак цјелокупне економије Црне Горе и упознао присутне са званичним резултатима о стопи раста бруто домаћег производа у И кварталу 2018. године од 4,5%. Како је нагласио, Влада ће наставити са одговорним и преданим радом како би до краја 2018. године премашила међународне пројекције раста БДП-а Црне Горе. 

Оцијењено је да су у протеклом периоду реализовани пројекти Црне Горе и Краљевине Холандије у области пољопривреде произвели позитиван ефекат на економију, као и да су повећали међусобну размјену између ове двије земље.

Потпредсједник Симовић је, такође, упознао присутне са процесом и тренутним статусом преговарачких процеса за поглавље 11- Пољопривреда и рурални развој, 12- Безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика и 13- Рибарство, и да се сада активно ради на испуњењу задатих мјерила за затварање преговора у овим областима. Нарочито је истакао важност поменутих преговора узевши у обзир процес припреме нове Заједничке пољопривредне политике Европске уније за период 2021-2027, и да иста, у овој фази, за нас представља задатак више – прилагодити се овој „покретној мети“, а истовремено радити на испуњењу мјерила на начин који ће бити у потпуној сагласности са овим документом. Потпредсједник Симовић је навео да у овом дијелу постоји значајан простор за даљу сарадњу, гдје би искуство Краљевине Холандије могло бити вишеструко корисно.

Амбасадор Ван ден Доол се захвалио потпредсједнику Симовићу на пријему и представљању тренутног статуса сектора пољопривреде у Црној Гори. Јасно је истакао да је Краљевина Холандија веома заинтересована да на конкретним пројектима и кроз дефинисане моделе сарадње пружи помоћ Црној Гори и у сектору пољопривреде, обзиром да је активно укључена у другим областима и преговарачким процесима које Црна Гора спроводи. 

Амбасадор Ван ден Доол је подржао предлог потпредсједника Симовића да се даља сарадња дефинише у два правца: кроз подстицање сарадње између привредних субјеката у Црној Гори и Краљевини Холандији (подстичући при том робну размјену, размјену технологије и знања), као и разматрања међуинституционалне сарадње у дијелу испуњавања мјерила Црне Горе у процесу затварања преговора у преговарачким поглављима 11, 12 и 13, као и у дијелу дефинисања начина реализације студијске посјете црногорских пољопривредних произвођача Холандији гдје би се у директном контакту пренијела изузетно важна искуства холандских фармера у дијелу поштовања ЕУ стандарда, технологија и пракси.

Потпредсједник Симовић је истакао да Црна Гора одговорно приступа испуњењу свих захтјева ЕК и да посебну пажњу посвећује квалитету у односу на рокове. Стога је истакао и очекивање да ће у дијелу ЕУ интеграција ЕК вредновати појединачан учинак сваке земље кандидата за чланство. Симовић је оцијенио и да је добро у региону имати земљу која може кроз свој примјер процеса интеграције у ЕУ помоћи и другим земљама региона да убрзају своје кораке на том важном путу.

Аташе за пољопривреду Краљевине Холандије за Аустрију, Мађарску, Србију и Црну Гору г-дин Китс Ниеуwенкамп изразио је спремност да Црној Гори пружи сву расположиву помоћ у дијелу Заједничке пољопривредне политике и још једном истакао да су врата ове државе увијек отворена за било који вид сарадње са Црном Гором.

Обострано је констатовано да ће се међусобна сарадња интензивирати и да су овакви сусрети и разговори одлика пријатељских земаља, које одржавају и унапређују постојеће добре односе.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?