Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одговор Заступника ЦГ пред ЕСЉП на упит медија у вези са пресудом КИПС ДОО и Дрекаловић против Црне Горе

Поводом упита више медија о пресуди Европског суда за људска права у предмету КИПС ДОО и Дрекаловић против Црне Горе, упућених Заступнику Црне Горе пред Европским судом за људска права упознајем ширу јавност да је Европски суд у наведеној пресуди у дијелу нашао да је представка неприхватљива, док је у дијелу утврдио повреде члана 6 став 1 и члана 13 Конвенције, као и члана 1 Протокола 1 уз Конвенцију.

Европски суд је у изреци пресуде подносиоцима представке досудио заједнички износ од 7.500,00 € на име материјалне штете за трошкове поступка, док је другом подносиоцу представке (г-дину Дрекаловићу) на име нематеријалне штете додијелио износ од 1.500,00 €. Када је у питању захтјев првог подносиоца представке (КИПС ДОО) за накнаду материјалне штете, који је прецизиран на износ од 30.764.542,22 €, Европски суд није одлучивао о основаности овог захтјева нити је прихватио исти као основан, већ је искористи своје право да у складу са чланом 44 став 2 Конвенције позове стране у поступку да у одређеном року обавијесте тај Суд да ли је између њих постигнута нека врста договора.

С обзиром на то да је ријеч о пресуди која је данас објављена, и да је ријеч о чињенично и правно сложеном предмету јавност ће благовремено бити упозната о свим питањима од значаја након детаљне анализе становишта Европског суда која су исказана у наведеној пресуди и других релевантних околности.

Валентина Павличић
Заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?