Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Разговарали премијер Марковић и државни секретар Свете Столице Паролин: Ватикан подржава мултиетнички и мултиконфесионални склад у ЦГ и нашу европску интеграцију

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин саопштили су данас након званичних разговора да су односи двију држава добри и да ће бити додатно ојачани скорим отварањем апостолске нунцијатуре у Подгорици, као и да Света Столица у потпуности подржава мултиетнички и мултиконфесионални склад у Црној Гори и европску интеграцију наше земље.

„Посебно се захваљујемо на разумијевању и подршци Свете Столице евроатлантској оријентацији и аспирацијама Црне Горе за чланство у Европској унији и, уопште, подршци Црној Гори и региону Западног Балкана. Као земља којој је у традицији вјерска и национална толеранција и разумијевање, као кључна претпоставка наше стабилности и напретка, у том смислу цијенимо и улогу католичке заједнице у Црној Гори у очувању те темељне вриједности Црне Горе” – рекао је након састанка премијер Марковић.

Кардинал Паролин је исказао пуну подршку Свете Столице европским аспирацијама наше земље рекавши да вишенационални и мултирелигијски склад треба да буде допринос Црне Горе Европи.

„Света Столица се може само радовати приближвавању европској породици народā са континетна који су дио Европе. Снажни ангажман Европске уније према Западном Балкану је позитиван знак и надам се да ће на самитима који су ових дана на програму то бити још снажније потврђено. Европска унија није само економски и правни систем већ је то и миротворни пројекат и заједница принципа и вриједности. Заиста желим да Црна Гора уђе у ту заједницу и да тиме дâ допринос као социјани и друштвени модел који је способан да очува и религијски и културни идентитет својих грађана и да промовише међуетничку и међуирелигијскуи сарадњу и склад и ангажман на заштити природне средине јер су закони приорде наша заједничка кућа“ – рекао је кардинал Паролин.

Државни секретар Свете Столице је изразио захвалност државној власти Црне Горе на односу према католичкој заједници.

„Са задовољством сам сазнао да је Црна Гора у свом етничком и религијском плуралитету и у том духу ажурира сопствено закондавство како би додатно ојачала религијске слободе које су недјељиве од свих других слобода“ – рекао је кардинал Паролин у обраћању јавности након званичних разговора.

Државни секретар Свете столице дочекан је у Подгорици уз највише државне почасти.

Прва личност извршне власти Ватикана раазговараће и са предсједницима Црне Горе Милом Ђукановићем, Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем и министром културе Александром Богдановићем.

Током вишедневне званичне посјете Црној Гори кардинал Паролин ће служити свете мисе у Подгорици, Бару и Котору.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?