Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић одбацио тврдње посланика Кнежевића: У Црној Гори нема кампова за мигранте - то су политичке манипулације

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је, у одговору на посланичко питање, одбацио тврдње посланика ДФ-а Милана Кнежевића да ће Црна Гора градити кампове за више хиљада илегалних миграната.

„Господине Кнежевићу, то није тачно, то је манипулација. Нити сам то казао, нити ће Црна Гора бити прихватилиште миграната у име Европске уније“, нагласио је предсједник Марковић, додавши да су му стабилност државе Црне Горе и безбједност њених грађана у првом плану, и да смо системски и институционално способни да то обезбиједимо.

Премијер је поручио да Влада и држава Црна Гора раде на свим пољима, како би боље регулисали миграцијске процесе, а нарочито у смислу контролисаног уласка на територију државе, усљед примијећеног тренда повећања илегалних миграната из Грчке преко Албаније у Црну Гору.

„Влада поступа на основу одговорности, прије свега, за сигурност земље и безбједност наших грађана. Одговорно је да предузмемо мјере како бисмо били спремни за прихват повећаног броја миграната, поучени и искуством других након великог таласа који се десио 2015. године“, истакао је Премијер, подсјетивши да је тада усвојен посебан План дјеловања и формиран Оперативни тим који је стављен у функцију, што потврђује опредјељење Владе да се активности на сузбијању илегалних миграција и свих облика прекограничног криминала третирају као приоритети. Навео је и да су донешеним законима права азиланата у Црној Гори у потпуности усклађена са европским и међународним стандардима.

„Црна Гора има хуманитарну традицију пружања уточишта жртвама које су се јавиле као посљедица ратова и страдања. Уважавајући управо чињеницу да су мигранти једна од најрањивијих категорија, свако друштво има одговорност да им пружи достојанствене услове прихвата и то је политика ове Владе“, рекао је премијер и објаснио да је, у том смислу, планиран и пројекат санације граничне карауле из времена СФРЈ, са циљем повећања капацитета за прихват и смјештај ових лица, као један од инструмената за одговор на могуће миграцијске изазове у будућности.

„Дакле, поштовани грађани, у Црној Гори нема кампова за мигранте. То су политичке манипулације. Црна Гора ће са мигрантима, ако их буде бавити у складу са својим уставним и демократским принципима заснованим на закону, на принципима солидарности. Само таква Црна Гора има перспективу и будућност“, закључио је предсједник Марковић.

.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?