Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Влада у континуитету ради на наплати пореских потраживања, како у овом мандату, тако и у ранијим

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић је одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића у оквиру Премијерског сата о пореском дугу у четири државне компаније у сектору саобраћаја, навео даВлада у континуитету ради на наплати пореских потраживања правних и физичких лица, како у овом мандату, тако и у ранијим.

„Подсјећања ради, тај дуг је акумулиран у периоду од неколико деценија и не може се очекивати да се на квалитетан начин ријеши у кратком року, што вам је вјерујем познато, имајући у виду да сте својевремно обављали дужност министра финансија и непосредно се бавили овим питањем“ – рекао је премијер.

У циљу омогућавања боље наплате пореза, појаснио је, донијет је Закон о репрограму пореског потраживања почетком 2017. године, чиме је пореским дужницима дата могућност плаћања заосталог дуга у више мјесечних рата.

Предсједник Владе је истакао да је дуг државних компанија у области саобраћаја предмет сталне пажње Министарства саобраћаја и поморства и Министарства финансија и исложио стање дуга у сва четири саобраћајна предузећа на дан 25.06.2018. и нагласио да се континуирано ради на проналажењу модалитета за превазилажење овог проблема.

„Као одговорни људи свјесни смо да је у интересу Државе и свих грађана Црне Горе, да се свако пореско потраживање наплати, без обзира ко је већински власник, ако је ријеч о привредном друштву. Ипак, вјерујем, и сложићете се, да сви заједно требамо уважавати и реалне тржишне услове који, нажалост, не стварају могућност да ова друштва ефикасно и на вријеме измирују своје пореске обавезе у овом тренутку. Али то не значи да овај дуг неће бити наплаћен. Напротив, као и према свим другим пореским обвезницима, примјењује се и примјењиваће се одговарајућа законска регулатива у циљу наплате пореских обавеза које потражује Држава. Очекујемо да ћемо у наредном периоду успјети да пронађемо одговарајуће модалитете који ће и ове пореске обвезнике учинити уредним. То заиста радимо. Знам Ваш став по овом питању, али ми немамо избора без да идемо на овакав начин и овим путем“ – поручио је предсједник Владе.

Осим наведеног, посланик Коњевић је тражио и податке који се односе на запошљавања у Министарству саобраћаја и поморства, предједник Владе је поздравио повратак посланика Коњевића у Парламент и изразио увјерење да ће тражене информације добити од министра саобраћаја и поморства.

„Вјерујући да су конкурси и огласи спроведени у складу са законском процедуром, која не подразумијева само учешће и одлучивање министра, већ и поступак обавезне провјере способности, утврђивања листе за избор и могућност коришћења правних средстава у управном и судском поступку, позивам Вас да ми након што од министра Нурковића добијете тражене податке, укажете на сваки пропуст или евентуалну нерегуларност које сте констатовали или регистровали“ – рекао је премијер Марковић.

Навео је да предсједник Владе не може знати гдје су и како распоређени службеници у државној управи нити му је посао да контролише радне односе и поручио:

„Али без обзира, стојим Вам на располагању да отворимо и та питања, одлучан да допринесем обезбјеђивању једнаких шанси за запошљавање сваком грађанину, а тиме и за изградњу професионалне администрације која је Црној Гори јако потребна“.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?