Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић на прослави Дана независности САД: Чланство ЦГ у НАТО-у трајно је везало двије државе, америчка подршка кључна за стабилност ЗБ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је чланство наше земље у НАТО-у, у друштву најразвијенијих држава које баштине непролазне демократске стандарде, трајно везало Црну Гору са Сједињеним Америчким Државама (САД) и изразио увјерење да ће америчка подршка Западном Балкану, која је кључна за дугорочну стабилност нашег региона, остати високо на агенди у Вашингтону.

„Више је разлога који и ову годину у међусобним односима [Црне Горе и САД] чини посебном. Поред значаја самог јубилеја који слави потписивање Декларације о независности давне 1776. године као симбола америчке демократије, ми смо почетком овог мјесеца прославили и догађај који нам је обезбиједио мјесто међу најразвијенијим државама и народима данашњице које баштине непролазне демократске стандарде и вриједности – дакле обиљежили смо први рођендан нашег чланства у НАТО-у. Исти принципи, вриједности и идеали за које ћемо се заједно борити и залагати трајно нас, и на овај начин, везују са САД“ – рекао је премијер Марковић вечерас обраћајући се званицама на пријему који је поводом Дана независности Сједињених Америчких Држава приредила амбасадорка Маргарет Ен Уехара.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да чланство у НАТО-у представља нови потенцијал и за Државу и за грађане, да је наша економија у порасту са стабилним позитивним трендом као и да дугорочни напредак подразумијева и владавину права, демократске стандарде и фундаменталне слободе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Дванаест година од обнове државности Црна Гора је у реформама постигла пуно, али мора и треба још више. Европска унија остаје наш стратешки приоритет којем смо пуним капацитетима посвећени, и захвални смо Сједињеним Америчким Државама, што нас подржавају на том путу и разумију наше приоритете и потребе. Пут ка Европској унији је комплементаран са нашом визијом друштва и вриједности. Иако је то тежак и захтјеван пут, ми немамо дилема да ћемо га прећи успјешно и без компромиса“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је на крају обраћања оцијенио да је прошлогодишња посјета потпредсједника САД Мајка Пенса Црној Гори показала недвосмислену америчку посвећености стабилности Црне Горе и региона Западног Балкана.

„Подршка Сједињених Америчких Држава и трансатлантска веза је и даље кључна за дугорочну стабилизацију Западног Балкана, и увјерен сам да ће остати високо на агенди приоритета наших америчких савезника“ – закључио је премијер Душко Марковић вечерас обраћајући се званицама на пријему који је поводом Дана независности САД приредила амбасадорка Маргарет Ен Уехара.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
              
       
                  
  
            
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?