Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Додатна средства ЕУ за уједначене реформе у региону

Објављено: 29.06.2018. 18:05 Аутор: КЕИ
Додатна средства Европске уније резултираће уједначеним квалитетом спровођења реформи на Западном Балкану у кључним областима, међу којима су владавина права, добросусједски односи и безбједност и миграције, оцијењено је на координационом састанку Вишекорисничког програма Ипе у Скопљу.

На састанку, који је одржан током претходна два дана, учествовали су представници држава Западног Балкана, Турске и Европске комисије. У име Црне Горе састанку су присуствовали представници Канцеларије за европске интеграције.

Учесници скупа су разговарали о акцијама које су предложене за финансирање у оквиру Вишекорисничког програма Ипе за 2019. и 2020. за који је ЕУ опредијелила 745 милиона еура, а које се односе на водеће иницијативе ЕУ у областима владавине права, безбједности и миграција, друштвено-економског развоја, оснаживања повезаности, дигиталне агенде и добросусједских односа.

Закључено је да ће ангажовање додатних средстава ЕУ на нивоу региона резултирати уједначеним квалитетом спровођења кључних реформи у наведеним областима, уз усвајање најбољих пракси и стандарда ЕУ.
Европска комисија ће, након спровођења додатних консултација, усвојити предложене програме крајем 2018. године.

Директорица Директората за Западни Балкан у Генералној дирекцији за сусједство и преговоре о проширењу, Хеновева Руис Калавера, навела је да су државе Западног Балкана у току претходне године оствариле изузетан напредак, како по питању спровођења реформи у оквиру процеса европских интеграција, тако и по питању рјешавања отворених билатералних питања.

Поручено је да ће ЕУ средствима Вишекорисничке Ипе наставити да подржава реформе које су тематски заједничке за све државе кориснице, унапређујући регионалну сарадњу кроз додатно финансирање техничке подршке, регионалних иницијатива и умрежавања администрација.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?