Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић на састанку са амбасадорима ЕУ и ЗБ: Испуњење амбиција ЦГ у интеграционом процесу представљао би суштински напредак и за ЕУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је на састанку са амбасадорима држава чланица Европске уније и Западнобалканске шесторке да је Црна Гора прешла велики пут у процесу европских интеграција, и да је амбиција наше земље добијање завршних мјерила за поглавља 23 и 24, уз претходно испуњење привремених мјерила јер би то представљало суштински напредак преговора Европске уније са државом која предњачи у преговарачком процесу.

„За шест година приступних преговора остају само два поглавља која треба да отворимо, док је у фебруару 2018. заокружена једна веома захтјевна и дуготрајна фаза преговарачког процеса – испуњењем свих почетних мјерила. На управо одржаној Међувладиној конференцији отворили смо 17. преговарачко поглавље - Економска и монетарна унија а увјерени смо да ће се препознати напори које је Црна Гора остварила како би се у наредном периоду отворило и 27. преговарачко поглавље - Животна средина и климатске промјене и поглављае 8 – Конкуренција гдје смо исунили почетна мјерила и очекујемо достављање писма да предамо преговарачку позицију. Свакако потенцирам и добијање завршних мјерила за поглавља 23 и 24, тј претходно испуњење привремених, до краја ове године. Овдје, да тако кажем, желимо да будемо амбициозни како ми, тако и аустријско предсједавање ЕУ, у заједничком интересу и да остваримо успјех који ће значити суштински напредак процеса преговора са земљом која је на челу преговарачког процеса у овом тренутку у региону“ – рекао је предсједник Владе на састанку који је организовала Ана Јанковиц, амбасадорка Аустрије, државе која је преузела предсједавање Савјетом Европске уније.

Премијер је честитао Аустрији и изразио захвалност на томе што је у њеном предсједавању један од приоритета Западни Балкан али и Бугарској на залагању за Западни Балкан и одржавању првог самита лидера ЕУ-ЗБ након 15 година.

„Аустрија наставља да се бави Западним Балканом, и сматрамо да је тај континуитет важан, и радује нас што Аустрија, поред свих актелних и веома комлексних проблема са којима се ЕУ суочава, уважава значај који регион, као непосредно сусједство ЕУ али и природни дио Европе има за њену безбједност, стабилност и напредак. Текућа година се показала заиста значајном за европску перспективу региона, укључујући и објављивање Стратегије за Западни Балкан Европске комисије и свакако томе ће допринијети и предстојећи самит у Лондону. Захвални смо што Европска унија промовише проширење као једну од својих највриједнијих политика и шаље поруку региону да вјерује у њега. Одлука о отварању преговора са Албанијом и Македонијом, иако не можда оно што бисмо сви жељели као идеално рјешење, је реално у овом тренутку, и ми то поздрављамо. Важно је да је процес неповратан. Ми смо спремни да, као и до сада, своје драгоцено искуство подијелимо са свим својим сусједима, како би им олакшали пут којим ће кретати у наредним годинама, а који је Црна Гора већ прошла. Сутра ћемо са Албанијом имати прву заједничку сједницу двије Владе“ – рекао је премијер Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе је упознао амбасадоре са нашим процесом европских интеграција и истакао приоритете.

„Формирана је Канцеларија за европске интеграције при Кабинету предсједника Владе и изабран нови главни преговарач, који је данас са нама. Имајући у виду тренутну фазу преговарачког процеса, јасно је да је пред овим тимом озбиљан посао, уз кључну сарадњу свих актера. Реализација обавеза из европске агенде је приоритет свих сегмената државне администрације.

Када говорим о приоритетима, ту је незаобилазна област владавине права. Приступили смо с посебном пажњом сагледавању препорука из Извјештаја Европске комисије. Дефинисали смо Оперативни план за испуњење приоритета, те можемо очекивати, ако не до одржавања Пододбора за правду, слободу и безбједност у септембру, онда макар реализацију највећег броја активности до слања нон-пејпера, који се очекује у новембру. Влада обавља консултације са свим релевантним институцијама како бисмо заједничким снагама остварили потребне резултате, уз поштовање принципа подјеле власти и независности појединих институција. Ове седмице ћемо одржати сједницу Колегијума за преговоре на којој ће бити подијељени јасни инпути институцијама за интензивнији рад до краја године, који би требало да допринесе достизању интерне спремности за затварање једног броја поглавља“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је истакао шта је све Црна Гора урадила на плану борбе против корупције и организованог криминала и изразио задовољство што је већина опозиционих странака након импресивног резултата владајуће коалиције на предсједничким и локалним изборима прекинула бојкот парламента.

„Драго ми је да је већина опозиционих партија потпуно прекинула бојкот рада Парламента, које је једино мјесто на којем се може и треба водити политички дијалог. Остаје нада да ће се и преостали опозициони посланици вратити у законодавни орган и да ће сви скупа узети учешће и у раду радних тијела, осим учешћа у раду Пленума. Влада и владајућа партија се залагала све вријеме за пуну функционалност Парламента, чему нема алтернативе, и у том се руководи дугорочним интересима државе и развоја и сазријевању политичког система у Црној Гори. У сваком случају смо спремни, као што смо увијек и истицали, на дијалог о реформи изборног законодавства, за које је потребна апсолутна већина, као и других релевантних питања у друштвеном интересу“ – рекао је премијер Душко Марковић.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
              
Амбасадорка Аустрије Анна Јанковиц рекла је на почетку састанка да Црна Гора у предњачи у процесу европске интеграције, и да Аустрија остаје чврсто посвећена чланству свих шест држава Западног Балкана чланству у Европској унији и то на основу мјерљивих резултата.

Током разговора више амбасадора исказало је задовољство чињеницом да се дио опозиције вратио у Скупштину.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



      
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?