Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на заједничкој сједници Влада Црне Горе и Албаније: Ово је потврда пријатељства и веза наших држава и народа

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                 
Заједничка сједница Владе Црне Горе и Владе Републике Албаније, која је јутрос почела у Скадру потврда је пријатељства двију држава и нераскидивих веза народа – рекао је премијер Душко Марковић на почетку сједнице.

„Чињеница да је ово заправо и прва сједница коју Влада Црна Гора организује са неком другом земљом јасно потврђује наше пријатељство, нераскидиве везе између наших народа и одлучност да наставимо да његујемо добросусједске односе. И то што се догађа у Скадру, са толико значења и историје и потенцијала који дијелимо је прави симбол односа између Црне Горе и Албаније. А од прошле године, ми смо и савезници у оквиру НАТО, што је још један квалитет наших односа“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је казао у уводном обраћању да је приоритет и Црне Горе и Албаније чланство у Европској унији и честитао Албанији на одлуци ЕУ о почетку преговора.

„У том циљу, желио бих да потврдим спремност Црне Горе да и у наредном периоду буде подршка у остваривању заједничких интеграционих циљева и преноси своја искуства. За шест година, колико смо у процесу преговора за чланство, Црна Гора је отворила 31 преговарачко поглавље, док смо два привремено затворили. То је статистика, али иза које стоји доста рада и након које предстоји још више рада. Оно што могу закључити из овог периода за нама је да смо упоредо са испуњавањем обавеза уједно јачали и унапређивали своје капацитете, што је и једна од највећих вриједности овог процеса, и што ће имати рекао бих дугорочне позитивне ефекте“ – рекао је премијер Марковић на заједничкој сједници двију влада.

Премијер Марковић је исказао спремност наше земље за тјешњу сарадњу са Републиком Албанијом подсјетивши да је Црна Гора веома посвећена регионалној сарадњи.
    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                  
„Овдје бих посебно издвојио сарадњу земаља региона у оквиру Берлинског процеса. Радује нас што ова иницијатива, коју је покренула Њемачка у циљу развоја региона и квалитетнијег напредовања земаља Западног Балкана ка чланству у Европској унији, у великој мјери остаје фокусирана на конкретну помоћ нашим земљама у реализацији кључних пројеката у саобраћају и енергетици, који ће доприњети појединачном и укупном развоју региона. Дужни смо да искористимо ову развојну прилику, уклопљену у шири европски контекст и трајно позиционирамо наше земље на главне европске инфраструктурне правце. Јер наши грађани заслужују боље од превазиђених балканских пречица и странпутица. Поред сарадње у оквиру регионалних пројеката, посебно је важно развијати сарадњу и на нивоу двије државе. Црна Гора и Албанија имају одличне односе, и бројне могућности за њихово даље јачање. Континуирана и квалитетна комуникација органа двије државе резултираће данашњим потписивањем неколико споразума, као и договорима о интензивирању сарадње гдје је то неопходно и корисно, као што је то у борби против прекограничног криминала и масовног преласка миграната, коришћењу фондова ЕУ за модернизацију граничних прелаза, области јавне управе, образовању, науци, туризму и др“ – казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер је истакао да Црна Гора и Албанија имају велике потенцијале за даљи развој међусобних односе чему ће посебно допринијети споразуми који ће данас бити потписани.

Премијер Душко Марковић је на крају излагања посебно истакао значај мањина за међусобну сарадњу Црне Горе и Албаније.

„Као посебну тему за крај, ради њеног значаја, желим да потенцирам богатство које постоји између наших земаља а то су наши народи који живе у једној и другој земљи, као мањински народи а уствари желим да кажем грађани - Албанци у Црној Гори и Црногорци у Албанији - који су једна од најзначајнијих спона двије земље. Албанци у Црној Гори су грађани који доприносе напретку земље, активни учесници и промотери остваривања државних стратешких приоритета, фактор стабилности и градње боље будућности земље. Као што су Црногорци у Албанији грађани који доприносе њеном напретку и друштвеном и политичком животу чувајући свој индентитет и традицију. Свакако увијек се може тежити бољем и напори наших влада треба да и даље буду усмјерени ка остваривању гарантованих права мањинских народа у складу са међународним стандардима“ – рекао је премијер Душко Марковић.
                                                        
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                          
Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на заједничкој сједници Владе Црне Горе и Владе Републике Албаније

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


                      
                                  
   

 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?