Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Пословном форуму Црна Гора – Албанија: Државни односи су одлични, на привредницима је да их оплемене бољом економском сарадњом

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu


Предсједник Владе Душко Марковић поручио је привредницима на Пословном форуму Црна Гора – Албанија одржаном у Скадру након заједничке сједнице двију влада да су односи двију држава одлични и да је на привредницима да тако добре односе оплемене снажнијом економском сарадњом за шта постоје одлични услови.

„На заједничкој сједници констатовали смо висок ниво политичких билатералних односа, посебно у контексту чланства двије државе у НАТО савезу, као и у процесу интеграција двије државе у Европску унију, гдје Црна Гора, као држава која је отворила 31 преговарачко поглавље, од којих су три привремено затворена, и која очекује да ће до краја године бити отворена и преостала два поглавља, може и већ је спремна да у овој години пружи конкретну подршку институцијама Републике Албаније у преносу искустава и најбољих пракси у процесу са Европском унијом који предстоји овој држави. Разговарали смо и о могућностима коришћења претприступних фондова ЕУ за спровођење прекограничних пројеката, посебно оних који се односе на креирање бољих инфраструктурних, институционалних, друштвених и пословних веза између двије државе, што је и у основи заједничког учешћа у пројектима Берлинског процеса. Већ идуће седмице ћемо, на Самиту Берлинског процеса 9-10. јула у Лондону, премијер Рама и ја, са колегама из осталих држава Западног Балкана и Европске уније бити поново у прилици да се снажно заложимо за њихову реализацију, свјесни значаја тих пројеката за укупну привреду наших земаља“ – рекао је предсједник Марковић.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Премијер Црне Горе је рекао да потенцијали сарадње нијесу ни изблиза искориштени, те да је у наредном периоду потребно урадити више и створити додатне предуслове како би се омогућила боља саобраћајна повезаност и убрзале прекограничне и царинске процедуре у циљу несметаног одвијања трговинске робне размјене.

„Са своје стране пренио сам предсједнику Рами поруку о потреби хитног рјешавања, у духу добросусједских односа, али и у контексту чланства двије државе у Споразуму ЦЕФТА и СТО, вишегодишњи проблем који се тиче нецаринских баријера посебно када се ради о извозу црногорских вина и пива у Албанију“ – рекао је предсједник Марковић додајући да би пословна заједница требало боље да види од политичара све могућности које су пред двијема привредама.

Премијер је подсјетио и на могућност учешћа на НАТО тендерима за јавне набавке, коју као чланице Савеза сада имају и привредници из Црне Горе који испуњавају задате стандарде.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

„Министарство одбране је од 2010. године додијелило 160 компанијских кодова, кодификовали 100 производа, 60 за потребе војске. Највећу корист од овог процеса у Црној Гори за сада је имала намјенска индустрија, пољопривреда, затим агенције које пружају лучке и шпедитерске услуге, организатори аранжмана конгресног туризма, софтверске и друге фирме. Управо кодификоване компаније из наведених сектора треба да успостављају тјешњу сарадњу користећи партнерство и савезништво у контексту НАТО-а“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Додао је да су уз Црну Гору, Албанија и Косово три економије Западног Балкана које су у 2017. години забиљежиле раст БДП-а.

„На крају, упутио бих позив албанским инвеститорима да искористе динамичан пословни амбијент у Црној Гори и остваре своје пословне интересе. Ваши успјеси у Црној Гори су и наши успјеси. Данас ћете током панела имати прилику да се упознате са могућностима за улагања у Црну Гору и подстицајима који се са националног и локалног нивоа нуде инвеститорима. Позивам вас да у било ком тренутку ваша интересовања у правцу улагања у Црну Гору усмјерите било ка Амбасади Црне Горе у Тирани и економској дипломатији Црне Горе (Министарству вањских послова), било ка Агенцији Црне Горе за промоцију страних улагања, било ка мом Кабинету. Увјеравам вас да ће озбиљњи приједлози имати сву подршку институција и Владе Црне Горе“ – закључио је на Пословном форуму Црна Гора – Албанија премијер Душко Марковић.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/ВуxХ4УQ-ЕГУ                       ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/бТоwМЦРY2иА
    
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?