Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Скадру потписао Споразум између Црне Горе и Албаније у области управљања водним ресурсима: Заједничка брига о заједничким вриједним ресурсима

Sluzba za odnose s javnoscu Služba za odnose s javnošcu

Потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и потпредсједница Владе Албаније Сенида Меси потписали су данас у Скадру Споразум о међусобним односима двије земље у области прекограничног управљања водним ресурсима. 

Споразум је потписан након заједничке сједнице влада Црне Горе и Албаније.

Потпредсједник Симовић је истакао задовољство због прилике да у партнерској атмосфери, у духу очувања и унапређења међусобне сарадње, представници влада двије земље расправљају о заједничким циљевима и тежњама. 
Споразум у области управљања водним ресурсима, како је казао потпредсједник Симовић, настао је заједничким и континуираним радом црногорско - албанске Комисије за водопривреду. 

„Потписивањем овог оквирног споразума, Комисија за водопривреду наставиће са даљим радом и појачаним активностима на одрживом управљању Скадарским језером, Дримом, Бојаном и Морачом, што су циљне области споразума. У питању су активности на очувању квалитета вода, заштите од поплава, уређивања и одржавања водотока, интензивније размјене информација и проналажења фондова за финансирање ових активности“, казао је потпредсједник Симовић.

Како је истакао потпредсједник Владе, имплементација ће захтијевати заједничко дјеловање двије државе, заједничке инфраструктурне радове на заштити од поплава и несметаном протоку прекограничних водотока, са посебним акцентом на ријеку Бојану, уз континуирану размјену свих потребних информација. 

Симовић је нагласио потребу искоришћавања заједничких могућности из претприступних фондова ЕУ као и других донатора. 

„Скадарско језеро и ријека Бојана су препознати по високом нивоу биодиверзитета и економски важних врста риба, чијом експлоатацијом се обезбјеђује значајан приход локалног становништва. Због тога заједничка брига, заједничка одговорност и заједничка посвећеност очувању ових природних ресурса су значајне за наше државе. Стога припрему и имплементацију Споразума о одрживом управљању ресурсима рибе на подручју Скадарског језера и Бојане видимо као заједничку неопходност и обавезу према животној средини и сектору рибарства наших држава“, поручио је Симовић.

Потпредсједник је истакао да ће рад на припреми и реализацији споразума бити још једна потврда да Црна Гора и Република Албанија демонстрирају истинску посвећеност овим питањима.

Црна Гора је, како је додао потпредсједник Симовић, спремна да са Албанијом настави рад на припреми и потписивању и споразума о заштити биља, споразума о сарадњи у области ветерине, као и споразума о сарадњи у области безбједности хране. 

„Морамо заједнички доприносити досљедном спровођењу ЦЕФТА споразума и убрзати доношење одлука о укидању већ уочених нетарифних баријера у циљу даљег повећања робне размјене и за добро привредних субјеката наших држава“, истакао је потпредсједник црногорске Владе Милутин Симовић.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?