Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Искористити све механизме које пружају преговори са ЕУ

Објављено: 04.07.2018. 20:58 Аутор: КЕИ
Државе треба да искористе све механизме друштвених реформи које им пружају преговори са Европском унијом и да постављају реалне циљеве, уз ангажованост цјелокупног друштва, поручено је на панел дебати „Преговори са ЕУ: некад и сад“.

О искуствима током преговарачког процеса разговарали су данас главни преговарач за вођење преговора о приступању Црне Горе ЕУ, Александар Дрљевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ, проф. др Тања Мишчевић, и амбасадор Хрватске у Црној Гори, Веселко Грубишић, док је модераторка панела била предсједница Црногорске паневропске уније, проф. др Гордана Ђуровић.

Дрљевић је подсјетио на нови приступ у преговорима држава кандидата са ЕУ, истакавши да је добро што се са реформама кренуло управо у областима које обухватају поглавља 23 и 24, а да је у овој фази интеграције потребно показати спремност за даљи напредак и у осталим поглављима. „Од почетка интеграционог процеса наш мото је био „квалитет прије брзине“ и све што смо радили у претходном периоду и што треба да радимо односи се на промјену црногорског друштва и институција. Реформе спроводимо због наших грађана и бољег живота на овом постору“, рекао је он.

KEI

Мишчевић је похвалила изузетно добре односе између преговарачких тимова Србије и Црне Горе, оцјењујући да је за многе промјене потребно вријеме, због чега је значајна размјена искустава.

„Владавина права је у овом процесу нарочито важна, јер без владавине права нема ни развоја, ни повлачења страних инвестиција, ни одрживих домаћих инвестиција, нити развоја локалних самоуправа. То је основа за реформе, а за све то је потребна и рефома државне управе“, поручила је Мишчевић.

Током панела је истакнута вриједност регионалне сарадње и пројеката који се реализују у оквиру Берлинског процеса, посебно у контексту превазилажења бројних инфраструктурних изазова с којима се суочавао регион. Истакнуто је очекивање да ће наставак Берлинског процеса добити подршку на предстојећем самиту у Лондону.

KEI

Амбасадор Грубишић је истакао да је хрватско друштво данас, када је Хрватска чланица ЕУ, боље него прије 15 година и да је држава током преговарачког процеса искористила механизме и спровела потребне реформе, нагласивши да је важно да читаво друштво буде укључено у процес.

„Чланство је утицало позитивно на државу и многе области. Навео бих као примјер туризам - разлика у броју туриста 2017. и 2013. године је 4 милиона. Као негативну ствар навео бих одлазак младих у земље које нуде веће плате“, рекао је амбасадор Хрватске.

Панел дебату је организовала је Канцеларија за европске интеграције Црне Горе, у сарадњи са Црногорском паневропском унијом, поводом обиљежавања шест година од почетка приступних преговора Црне Горе с ЕУ.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ


ВИДЕО: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Yаофз4Гqкус



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?