Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Поднијети захтјев за легализацију до 15. јула, након тога допуна документације

Објављено: 06.07.2018. 18:07 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Законом о измјенама и допунама Закона о планирању простора и изградњи објеката, који је јуче усвојен у Скупштини Црне Горе између осталог се предвиђа да ће власници бесправних објеката до 15. јула моћи да предају захтјев за легализацију са доказом из Катастра да су предали елаборат премјера на овјеру. У том случају поступак се прекида до достављања потпуне документације, односно на рок до 90 дана.

С обзиром на чињеницу да је дошло до застоја у Катастру због великог броја захтјева за овјеру елабората и захтјева за упис објеката јер су грађани чекали последњи тренутак за пријаву, бесправним градитељима који ураде елаборат изведеног стања се омогућава да предају захтјев за легализацију у законом предвиђеном року, те накнадно доставе недостајућу документацију. Подсјећамо да легализација подразумијева подношење попуњеног захтјева за легализацију, елаборат премјера изведеног стања бесправног објекта који овјерава Катастар и доказ о забиљежби постојања објекта у катастарској евиденцији, односно лист непокретности.

Такође, одредбама Закона о управном поступку, прописано је поступање овлашћених лица у случају подношења непотпуног поднеска, а поступак легализације је управни поступак. У складу са чланом 60 наведеног закона, поднесак, у овом случају захтјев за легализацију који се предаје општинама, а који је у формалном смислу непотпун, не може се одбити уколико нису спроведене процесне радње. То подразумијева да је овлашћено лице дужно да обавијести подносиоца захтјева која документа треба да достави и одреди примјерен рок за допуну документације.

Сходно наведеним прописима, Министарство одрживог развоја и туризма још једном апелује на грађане да поднесу захтјев за легализацију до 15. јула, што је крајњи рок. Катастар ће примати елаборате на овјеру и захтјеве за упис објеката (лист непокретности) и након 15. јула, како би грађани могли да допуне тражену документацију.

Такође, апелујемо на јединице локалне самоуправе које спроводе поступак легализације да отворе нове шалтере и појачају капацитете за пријем захтјева.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?