Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић: Од 1. септембра јефтиније цигарете и газирана пића

Новим акцизним календаром за дуван, акцизне стопе се враћају на ниво који је важио од августа 2017. године и на том нивоу ће се задржати до краја 2019. године, саопштио је данас министар финансија Дарко Радуновић након сједнице Владе на којој је усвојен Приједлог закона о измјени и допунама Закона о буџету и фискалној одговорности; Нацрт закона о измјенама Закона о буџету ЦГ за 2018. и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама.

„Ми ћемо спустити специфичну акцизу на хиљаду комада са износа од 40 еура на износ од 30 еура, од 1. септембра и то ће тако трајати до краја 2019. године. Пропорционална акциза остаје иста на нивоу од 32 процента и тако ће бити до краја 2019. 2020. године од 1.јануара специфична акциза се повећава на 33, 5, док ће пропорционална акциза бити снижена на 30, 5 процената“- рекао је министар.

Он је саопштио да ће цијена паклице цигарета бити нижа у просјеку 20 до 30 центи и додао да се смањују акцизе на газирану воду са 0,3 еура по литру на 0,2 еура по литру, а након тога ће се постепено годишње повећавати за пет центи по литру.

Министар Радуновић је објаснио да се кључне измјене на расходној страни буџета крећу у правцу јачања административних капацитета у државној управи, затим улагање у унапређење квалитета здравствене заштите, методолошке промјене обрачуна буџета дефицита, потребе повећања текуће буџетске резерве, плаћање издатака по основу права из области социјалне заштите.

„Сада је можда прави тренутак да нагласим да ове предложене измјене мијењају структуру буџета за ову годину, али је строго вођено рачуна да се обезбиједи исти проценат дефицита за 2018. годину, односно ми ћемо се задржати на нивоу дефицита од 3,2 процента БДП-а. Изворни приходи се умањују за 8,24 милиона али укупни издаци смањују се за 4, 55 милиона. Значи, дефицит се повећава за 3,7 милиона односно пројектовани је 142,84 у номиналном износу, односно 3, 22“- рекао је министар.

Истакавши да се уводи мораторијум упошљавања у јавном сектору на неодређено вријеме осим у посебним случајевима, министар Радуновић је додао да је у циљу унапређења здравственог сектора у Црној Гори затражена техничка помоћ од Свјетске банке и ММФ-а, како би се поред унапређења квалитета здравствене заштите рационализовали и трошкови у том сегменту.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?