Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Самиту у Софији: ЦГ успјешно партиципира у Механизму 16+1 и већ има бенефите

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
       
Црна Гора веома успјешно партиципира у Механизму сарадње НР Кине и земаља Централне и Источне Европе (16+1) и већ сада има бенефите, рекао је предсједник Владе Душко Марковић у изјави за медије на крају званичног дијела Самита у Софији, који је оцијенио веома успјешним.

„Ово је још један важан догађај након низа претходних важних политичких догађаја који су се десили у овој години, а у којима је партиципирала Црна Гора. Све то има за циљ да унаприједи економију региона, да обезбиједи већи ниво стабилности, а на тај начин и просперитета како за цијели регион, тако и за Црну Гору“ – оцијенио је премијер Марковић.

Говорећи о конкретним пројектима, навео је да је кроз овај Механизам покренут пројекат вијека – градња Аутопута. Истовремено, припрема се и простор за повезивање пруге Бар – Београд – Будимпешта, и на тај начин давања посебног значаја Луци Бар као неспороног економског и развојног потенцијала Црне Горе.

Предсједник Владе је истакао да је сарадња са Кином веома важна за партнерство ЕУ – Кина, посебно имајући у виду да се често говори о томе да овај Механизам може допринијети неким већим проблемима или подјелама у Европи. Како је навео, на данашњем Самиту се о томе пуно говорило, при чему се осврнуо и на ријечи предсједника Владе Кине да је ово Механизам који треба да пружи нову енергију и подстицај, на тај начин и веће могућности за саму Европу, а Црна Гора као будућа чланица ЕУ ствари поставља у том смислу.
      
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
    
„Дакле, веома успјешан Самит. Црна Гора већ има озбиљне бенефите. Данас смо били и у прилици да свједочимо потписивању Финансијског споразума, односно кредита са Кинеском банком о подршци ИРФ - у за развој малих и средњих предузећа, што представља једну од кључних политика Владе. Дакле, изузетно сам задовољан“ – поручио је премијер Марковић. 

Одговарајући на питање новинара да ли очекује ће на билетралним састанцима данас у Софији постићи неки конкретан договор када је у питању градња осталих дионица Аутопута, премијер је навео да Влада жели да градњу следећих дионица настави кроз модел приватно – јавног партнерстава. О томе је и раније разговарао са предсједником Владе Кине, а то питање отовориће и на данашњем састанку. 

„Наравно, разговораћемо и о другим интересовањима, озбиљних кинеских компанија које се тичу других сектора, прије свега енергетике, и очекујем позитивне резултате. Оно што се нас тиче - ми у те пројекте, и у наставак градње Аутопута улазимо сасвим сигурно, а видјећемо ко ће нам бити партнер. До партнера долазимо и у дијалогу, али наравно и у транспаретним процедурама које нас очекују“ – закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?