Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Могуће предати захтјев за легализацију и 16. јула

Објављено: 10.07.2018. 16:48 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма обавјештава јавност да је последњи дан законом прописаног рока за предају захтјева за легализацију објеката 16. јул 2018. Наиме, Чланом 89 Закона о управном поступку, ако последњи дан рока пада на празник, односно нерадни дан, исти се мора помјерити за један дан.

Подсјећамо да је Законом о измјенама и допунама Закона о планирању простора и изградњи објеката, који је недавно усвојен у Скупштини Црне Горе између осталог предвиђено да власници бесправних објеката до истека рока 16. јула могу да предају захтјев за легализацију са доказом из Катастра да су предали елаборат премјера на овјеру. У том случају поступак се прекида до достављања потпуне документације, односно на рок до 90 дана. Дакле, бесправни градитељи који ураде елаборат изведеног стања, могу да предају захтјев за легализацију у законом предвиђеном року, те накнадно доставе недостајућу документацију.

Подсјећамо да легализација подразумијева подношење попуњеног захтјева за легализацију, елаборат премјера изведеног стања бесправног објекта који овјерава Катастар и доказ о забиљежби постојања објекта у катастарској евиденцији, односно лист непокретности.

Такође, одредбама Закона о управном поступку, прописано је поступање овлашћених лица у случају подношења непотпуног поднеска, а поступак легализације је управни поступак. У складу са чланом 60 наведеног закона, поднесак, у овом случају захтјев за легализацију који се предаје општинама, а који је у формалном смислу непотпун, не може се одбити уколико нису спроведене процесне радње. То подразумијева да је овлашћено лице дужно да обавијести подносиоца захтјева која документа треба да достави и одреди примјерен рок за допуну документације.

Подсјећамо да грађани своје захтјеве могу послати поштом, а сматра се валидним уколико је пошти предат у предвиђеном року, односно закључно са 16. јулом.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?