Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на првој сесији Лондонског самита: Направили смо на ЗБ озбиљан напредак али морамо радити још на стварању боље перспективе за младе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас да је Западни Балкан током протеклих годину и по експлодирао позитивним догађајима у односу на ранија раздобоља, али да лидери држава региона морају наставити да сарађују како би стварали нове прилике прије свега на отварању нових радних мјеста и стварању боље перспективе за младе.

„Оно што је сасвим извјесно је да смо пет година након покртања Берлинског процеса иницијативом кнцеларке [Ангеле] Меркел направили у Региону озбиљан напредак који се манифестовао у неколико кључних ствари у протеклих годину и по: у новој стратегији Европске комисије о Западном Балкану, новом пакету проширења и наравно Самиту Европска унија – Западни Балкан у Софији. Данас смо се договорили да треба наставити на трагу тих докумената и успјеха да створимо за Западни Балкан нове прилике како бисмо обезбиједили економски раст, развој и нова радна мјеста“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у изјави за јавносет након прве сесије.

Током прве дискусије вођене за вријеме радног ручка Премијер је оцијенио да сви лидери у региону морају више чинити на стварању боље перспективе за младе.

„Млади су највећи капитал који имамо на Западном Балкану. Морамо радити више да створимо нове прилике за њих, а те нове прилике су могуће ако економија напредује и ако отварамо радна мјеста. Ми у Црној Гори то радимо кроз Берлински процес, прошле године економски раст нам је био 4,3, а у првом кварталу ове године 4,5 одсто. Отварају се хиљаде радних мјеста за младе људе. У туризму који учествује са 24 одсто у наашем БДП-у имамо веома квалитетна радна мјеста – за пет мјесеци отворили смо их 1.000, а посљедњих година смо отворили 26.000 малих и средњих предузећа. Али наши људи нијесу спремни да раде на тим позицијама“ – рекао је премијер. Додао је да још постоји некадашња свијест да је боље радити у државној служби за мање новца него у приватном сектору за двоструко више.

„Значи да приватни сектор још није завриједио повјерење код младих људи. У Црној Гори смо зато предложили на прошлој сједници Владе мораторијум на запошљавање у јавном сектору“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер се захвалио премијерима Бугарске и Уједињеног Краљевства Бојку Борисову и Терези Меј на организацији претходног и данашње самита који за циљ имају даљи напредак у региону.

Говорећи о перспективама у непосредној будућности предједник Владе Црне Горе Душко Марковић је поздравио иницијативу европског комесара за проширење и сусједску политику Јоханеса Хана на идеји пројекти у области енергетике буду финансирани заједничким процедурама.

„Што се Црне Горе тиче – у том приступу имате нашу пуну поршку“ – закључио је премијер Душко Марковић.

Поред предсједника влада држава Западнобалканске шесторке, у раду Самита учествују, премијерка Уједињеног Краљевства Тереза Меј, Њемачка савезна канцеларка Ангела Меркел, аустријски савезни канцелар Себастијан Курц, премијери Бугарске Бојко Борисов, Пољске Матеуш Моравјецки, Хрватске Андреј Пленковић, Словеније Мирослав Церар, предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти, висока представница Европске уније за заједничку вањску и безбједносну политику Федерика Могерини и европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан као и високо званичници Италије и Француске.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
                                       
                                                           
ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/ЗХоЈ-x4ЦУYQ                             ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/п8АвКц9вЛ54  
                                                                                                                        
 
                                   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?