Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Систем извршења кривичних санкција огледало је праведности и хуманости друштва

Објављено: 11.07.2018. 17:34 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                  
                                                                                
Функционалан систем извршења кривичних санкција огледало је способности државе да обезбиједи задовољење правде, али и потврда хуманости и спремности друштва да пружи шансу за рехабилитацију чак и починиоцима тешких кривичних дјела, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

У обраћању учесницима националне конференције „Функционисање система кривичних санкција“ данас у Подгорици, потпредсједник Пажин је указао да је повећање укупне ефикасности правосудног система посљедњих година резултирало значајним притиском на систем извршења кривичних санкција.

„Зато је Влада одлучила да уложи до 15 милиона еура у изградњу новог затвора на сјеверу Црне Горе. Изградња нових затворских капацитета обезбиједиће да правоснажно осуђена лица буду без одлагања упућена на одслужење затворских казни, у условима који у свему испуњавају високе међународне стандарде безбједности и заштите права затвореника,“ саопштио је Потпредсједник. 

Потпредсједник Пажин је истакао и Владино опредјељење да у оквиру Завода за извршење кривичних санкција буде изграђена Специјална здравствена установа, додајући да се интезивно ради на припреми техничке документације у циљу обезбјеђивања подршке за овај пројекат из фондова Европске уније.

„Развојем система алтернативног извршења кривичних санкција, настојимо да доведемо до смањења затворске популације, али и смањимо повратништво у извршењу кривичних дјела. У децембру прошле године успоставили смо систем електронског надзора над извршењем казне затвора у просторима за становање. На овај начин, до сада је успјешно извршено 65 казни кућног затвора. Осим тога, остварена је пуна функционалност извршења казне рада у јавном интересу,“ закључио је потпредсједник.

Потпредсједник је нагласио да разумљива и оправдана морална осуда појединих тешких кривичних дјела не смије водити оправдавању или толерисању било каквог облика насиља или кршења људских права затвореника.

„Адекватан однос према лицима лишеним слободе је не само наша законска и цивилизацијска обавеза, већ овакво поступање повећава шансе за њихову ресоцијализацију и реинтеграцију у друштво након одслужења затворске казне,“ навео је. 

Националну конференцију која окупља представнике државних институција, цивилног сектора и међународних партнера, организовала је Грађанска алијанса, уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?