Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Улога медија у процесу ЕУ интеграције од непроцјењиве важности

Објављено: 11.07.2018. 18:36 Аутор: КЕИ
Улога медија у приступању Црне Горе Европској унији је од непроцјењиве важности, а новинари имају моћ да приближе грађанима тај процес и представе успјешне приче, поручено је на додјели награда за најбољу новинарску причу у оквиру конкурса „Европа кроз објектив“.

Новинари Прве телевизије, Радио и Телевизије Црне Горе и Телевизије Вијести, Јелена Гардовић, Дарко Булатовић и Данијела Ласица, добитници су награда за најбољу видео репортажу о конкретним резултатима процеса приступања Црне Горе ЕУ и утицају на свакодневни живот грађана. Њима су уручене новчане награде у износу од 1.500, 1.000 и 500 еура.

KEI

Главни преговарач Црне Горе са ЕУ, Александар Дрљевић, истакао је на додјели награда да је процес приступања ЕУ од непроцјењивог значаја, не само за институције и људе који су укључени директно у преговоре, већ за сваког грађанина у Црној Гори.

„Због тога сматрам да је улога медија од непроцјењиве важности, како би овај процес приближили сваком грађанину. Процес приступања Црне Горе ЕУ је прилично комплексан и захтјеван и зато сматрамо да ће улога медија, како у претходном, тако и у периоду пред нама, добијати све више на важности и значају, како би конкретне европске политике и стандарде и оно што обични грађанин добија од чланства Црне Горе у ЕУ на прави начин приближили“, поручио је Дрљевић.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, истакао је да су награђене приче разноврсне, информативне и да доприносе разговору о важним темама које имају практичан утицај на животе људи у Црној Гори, као што су Регионални програм за становање, иновативни начини производње хране као дио подршке ЕУ пољопривреди и рурални развој.

Стална представница УНДП у Црној Гори, Фиона Меклуни, оцијенила је да ЕУ интеграција није апстрактан концепт или далеки сан. „Придруживање ЕУ сигнализира нови начин живота што ви – новинари, грађани Црне Горе, ваша дјеца, родитељи, комшије и пријатељи – најбоље знате. Ви већ видите и осјећате промјене које ће чланство донијети и имате моћ да нам то дочарате“, рекла је Меклуни.

Добитница прве награде, Јелена Гардовић, захвалила је на награди, али и доприносу Европске уније побољшању друштва. Истакла је да ће се трудити да сличне примјере и убудуће испрати и промовише успјешне пројекте.

Конкурс је реализован у складу са Стратегијом информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2014-2018, а у оквиру пројекта „ЕУ4МЕ“, с циљем да подстакне медије и независне продукције у Црној Гори да се подробније баве европском интеграцијом.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ
СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?