Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Приступање ЕУ и испуњавање циљева из Агенде 2030 комплементарни процеси

Објављено: 12.07.2018. 19:25 Аутор: КЕИ
Црна Гора је лидер у испуњавању обавеза из процеса приступања Европској унији и једна од земаља које предњаче у остваривању циљева из Агенде одрживог развоја до 2030, оцијењено је на састанку главног преговарача Црне Горе са ЕУ Александра Дрљевића са сталном координаторком система УН у Црној Гори, Фионом Меклуни.

Главни преговарач је захвалио на подршци коју систем УН пружа Црној Гори у јачању капацитета за приступање ЕУ, оцјењујући је веома значајном за свеукупан развој црногорског друштва.

Дрљевић је представио нови организациони формат преговарчке структуре који се огледа у формирању Канцеларије за европске интеграције, наводећи да ће одлична сарадња са системом УН бити настављена и кроз тај формат. Упознао је Меклуни са тренутним стањем у преговорима Црне Горе са ЕУ, подсјећајући да је 31 поглавље отворено, а три привремено затворена.

„Спремни смо да пређемо у нову фазу преговора и почнемо са затварањем поглавља, свјесни да динамика, у складу са новим приступом у преговарању, зависи од резултата у свим поглављима, а нарочито у поглављима 23 и 24, који представљају темељ овог процеса. Црногорски грађани већ осјећају користи које је овај процес донио током протеклих шест година, иако је пред нама још доста посла“, истакао је Дрљевић.

KEI

Он је исказао очекивање да ће напори и резултати које Црна Гора остварује бити препознати од стране ЕУ и награђени скорим отварањем преостала два поглавља.

Меклуни је истакла спремност система УН за наставак сарадње са Канцеларијом за европске интеграције, указујући на јасну повезаност Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 и обавеза из процеса приступања ЕУ, посебно у областима животне средине, социјалне политке и запошљавања и правосуђа и темељних права.

„Испуњавање обавеза у тим поглављима највише доприноси испуњавању циљева из Агенде 2030. Наш мандат у Црној Гори је пружање подршке у остваривању националних приоритета, првенствено процесу приступања ЕУ укључујући изградњу и јачање националних капацитета за тај процес“, рекла је она.

Саговорници су заједнички оцијенили да је Црна Гора добар примјер сарадње Владе и система УН на свим пољима и изразили задовољство програмима подршке, уз спремност да се они наставе и интензивирају.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ
СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?