Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 85. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

       
              
Влада Црне Горе је на данас одржаној 85. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог Закона о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору. У дискусији је наглашено да ће предложена рјешења обезбиједити ефикасније управљање и успостављање унутрашњих контрола у јавном сектору, како би с обезбиједило да се јавним средствима – националним и средствима ЕУ – управља на правилан, економичан, ефикасан, ефективан и транспарентан начин. Закон је усклађен са препорукама Сигме и Европске комисије које се односе на принципе управљања, унутрашњу контролу, управљачку одговорност, успостављање оквира за систем за пријаву неправилности и сумње на превару у управљању националним средствима, као и са новим Међународним оквиром професионалне праксе интерне ревизије.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о одржавању стамбених зграда. Измјенама и допунама прописа отклониће се слабости које су препознате у имплементацији, а које се односе првенствено на недостатке у дијелу спровођења инспекцијсклог надзора и друга питања чија је имплементација у пракси изазивала недоумице при тумачењу. Највећи број измјена и допуна извршен је у дијелу прецизирања одредби које се односе на дефинисање нужних и хитних радова на стамбеној згради, института привременог управника, прецизирања овлашћења инспектора, односно изрицања одговарајућих мјера инспекцијског надзора, које ће омогућити квалитетнију имплементацију закона.

Ради усклађивања рока за добијање лиценци овлашћеног процјењивача, утврђен је Приједлог закона о измјени Закона о рачуноводству.

Усљед промјена у организацији рада Владе, донијете су: Одлука о измјени Одлуке о образовању Савјета за НАТО и Одлука о измјени Одлуке о образовању Савјета за реформу јавне управе. Измјенама се умјесто министра европских послова у састав Савјета за НАТО укључује министарка јавне управе, док се састав Савјета за реформу јавне управе мијења у дијелу у којем се министар европских послова замјењује главним преговарачем за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији.

Влада је донијела и одлуке о допунама Одлуке о одређивању лука према намјени и Одлуке о одређивању лука према врсти поморског саобраћаја. Допунама је новоизграђена лука Луштица Баy у Тивту одређена као лука наутичког туризма – марина, отворена за унутрашњи поморски саобраћај.

На данашњој сједници Влада је усвојила Информацију о додатном упису студената у прву годину основних студија Универзитета Црне Горе и донијела Одлуку о измјени Одлуке о броју студената за упис у прву годину основних студија Универзитета Црне Горе за студијску 2018/2019 годину који се финансирају из Буџета Црне Горе. На предлог Управног одбора Универзитета, Одлуком је одобрен додатни упис 11 кандидата на Архитектонски факултет и 32 кандидата на Медицински факултет.

Влада је усвојила Информацију о предлогу Вишегодишњег уговора о спровођењу пројекта техничке подршке између Регије Емилија Ромања у Италији и Канцеларије за европске интеграције, у оквиру Интеррег В-Б Јадранско-јонског транснационалног програма (АДРИОН) за период 2014–2020 и прихватила текст Уговора. Интеррег В-Б Јадранско-јонски програм има за циљ да дјелује као покретач политика и иноватор управљања, кроз подстицање европске интеграције између партнерских земаља (Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Италија, Црна Гора, Србија, Словенија), ефикаснију употребу природних, културних и људских ресурса приобалних подручја Јадранског и Јонског мора и унапређење економске, социјалне и територијалне кохезије у програмском подручју. Конкретно, програм је усредсређен на подстицање иновација, очување животне средине, унапређење повезаности и подршку управљању Стратегијом Европске уније за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

Такође, усвојена је и Информација о предлогу Уговора о субвенцији пројекта техничке подршке између Регије Јужна Прованса - Алпи - Азурна обала Француске и Канцеларије за европске интеграције, у оквиру Интеррег В-Б Медитеранског транснационалног програма за период 2014-2020 и прихваћен предложени Уговор. Интеррег В-Б Медитерански транснационални програм један је од финансијских инструмената за спровођење кохезијске политике ЕУ и остваривање циљева стратегије Европа 2020 – паметног, одрживог и свеобухватног раста који треба постиц́и фокусирањем на ефикасније инвестирање у образовање, истраживање и иновације, привреду с ниским процентом угљеника, отварање нових радних мјеста и смањење сиромаштва.

Влада је усвојила Информацију о реализацији и даљој подршци спортским инфраструктурним пројектима у Црној Гори. Приликом представљања Информације истакнуто је да је у претходној години подржана адаптација 13 спортских инфраструктурних пројеката, у 11 општина, који су финансирани из међународних донација и буџета Министарства спорта. У овој години наставља се са подршком за седам нових инфраструктурних пројеката вриједних више од 160.000 еура који ће допринијети унапређивању школске спортске инфраструктуре и стварању неопходних услова за бављење спортско-рекреативним активностима.

Усвојена је Информација о оцјени оправданости захтјева ДОО „Yу Брив“ – Котор за продужење уговора о концесији за експлоатацију неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена на лежишту „Љешевићи-Гајеви“ - Грбаљ, општина Котор. У складу са одредбама Закона о концесијама, Влада је донијела Одлуку о продужењу рока концесије за период од пет година и шест мјесеци. Појашњено је да је уважен оправдани захтјев Концесионара јер је, прије свега, због неријешених имовинских питања и оспоравања додијељене концесије дошло до кашњења почетка производње.

Влада је усвојила Информацију о успостављању пословне сарадње између Министарства финансија, Министарства одрживог развоја и туризма и комерцијалних банака, у циљу реализације Пројекта рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима – 1000+ станова, фаза ИИИ и прихватила Споразум о пословној сарадњи. У циљу што ефикасније реализације пројетка, Споразумом су, осим основних финансијских параматера за одобрење дугорочних стамбених кредита крајњим корисницима, дефинисане и процедуре, поступак и начин реализације Пројекта. Поред услова дефинисаних јавним позивом, у преговорима са банкама додатно је договорена могућност да банка може крајњем кориснику кредита одобрити грејс период до 12 мјесеци за куповину стамбеног објекта у изградњи, уколико је потребно пренијети инвеститору средства кредита прије завршетка поменутог објекта. У року трајања грејс периода крајњи корисник кредита ће Банци плаћати камату на мјесечном нивоу. Такође, дефинисано је да ће Влада Црне Горе кроз посебан кредитни аранжман уступити средства кредитног аранжмана ЦЕБ-а, комерцијалним банкама на период од 20 година, са грејс периодом од 3 године, по фиксној годишњој каматној стопи од 0,0 %. На овај начин Влада је дала значајан допринос смањењу каматне стопе за крајње кориснике Пројекта – купце станова, што представља субвенционирану каматну стопу од стране Владе Црне Горе, што ће бити регулисано посебним Уговором о преносу средстава, који ће бити Влади достављен на усвајање након окончања Јавног позива за грађане и утврђивања укупних потребних средстава за реализацију.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?