Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сарадња свих актера кључна за напредак према ЕУ

Објављено: 17.07.2018. 18:34 Аутор: КЕИ

Заједнички консултативни одбор (ЗКО) цивилног друштва Европске уније и Црне Горе значајна је основа за унапређење политичког и друштвеног дијалога, као и за сагледавање даљих праваца и перспективе преговарачког процеса, оцијенио је главни преговарач Црне Горе са Европском унијом, Александар Дрљевић, на једанаестом састанку овог радног тијела.

Чланови ЗКО-а су представници цивилног друштва из ЕУ и Црне Горе, укључујући удружења послодаваца, синдикате и удружења грађана.

На састанку је оцијењено да је у интересу свих заједнички рад на одрживим друштвено-економским промјенама које би гарантовале квалитетан приступни оквир и дале легитимитет даљим и захтјевнијим фазама трансформације црногорског друштва. Цивилни сектор је, како је истакнуто, значајан актер у усмјеравању црногорског друштва ка европским вриједностима, кроз праћење преговора и активно учешће у том процесу.

KEIГлавни преговарач је указао на значај сарадње Владе и цивилног сектора како би процес интеграције Црне Горе у Европску унију био успјешно реализован у предвиђеном року. Подсјетио је да је ова сарадња посебно ојачана кроз учешће представника цивилног друштва у радним групама за припрему преговора, нагласивши да они чине готово трећину преговарачке структуре која броји око 1400 чланова.

„Имајући у виду значај цивилног друштва за процес приступања Црне Горе Унији, потребно је стално радити на унапређењу директног дијалога између Владе и цивилног друштва. Цивилно друштво, поред критичког виђења ствари, треба да има и конкретне конструктивне предлоге који резултирају заједничким активностима Владе и цивилног друштва“, указао је главни преговарач.

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав, оцијенио је да прикључивање ЕУ није само ствар бриселске бирократије и Владе и њених службеника, већ нешто што може да промијени животе људи у Црној Гори.

„Ставови цивилног друштва у процесу проширења представљају значајан допринос самом процесу. Процес европских интеграција није и не треба да буде пројекат само за елите, то је нешто што је важно за све грађане Црне Горе, као и за све грађане ЕУ“, истакао је Орав.

Копредсједавајућа ЗКО-у, Лидија Павић-Рогошић, подсјетила је да су претходним одржаним састанцима усаглашене препоруке у циљу побољшања и убрзања процеса приступања ЕУ. „Иако са задовољством могу рећи да се виде помаци у том правцу, исто тако је важно указати на оно што треба побољшати и кроз овај наш одбор чује се и глас организација цивилног друштва-удружења послодаваца и синдиката, те осталих невладиних организација“, додала је она.

Копредсједавајући ЗКО-у, Павле Д. Радовановић, истакао је да су ЗКО за своје активности има подршку ЕУ и Европског економског и социјалног Комитета.

„Гледајући реализацију закључака које смо усвајали на претходних десет састанака и одређену динамику којом се примјењују у Црној Гори, можемо рећи да имамо подршку црногорских институција“, рекао је Радовановић.

На састанку је разматрано стање преговора о приступању Црне Горе ЕУ у поглављима која се односе на социјалну политику и запошљавање, с посебним нагласком на социјална права, слободно кретање радника и стање цивилног друштва у Црној Гори, а на крају састанка биће усвојена заједничка декларација, која ће бити достављена релевантним тијелима ЕУ и Црне Горе.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?