Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Лондонски самит је у потпуности испунио очекивања Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
               
        
            
                                                         
„Са лондонског самита најављено је и значајно повећање финансијске подршке коју ће Уједињено краљевство издвајати за Западни Балкан кроз разне билатералне програме и у оквиру тема Берлинског процеса. Црна Гора остварује успјешну сарадњу са Уједињеним краљевством и радује нас њихова посвећеност стабилности и европској перспективи Региона, коју су потврдили заједно са лидерима држава чланица Европске уније. Желим да потенцирам значај који је овај Самит дао нашој земљи, кроз признање свих напора и активности које смо на заједничким питањима имали са нашим партнерима у Европској унији. Црна Гора је посебно мотивисана да као земља предводник у процесу придруживања, ојача динамику и оствари планиране циљеве у интеграционој агенди, о чему свједочи и Самит у Лондону“ – рекао је премијер одговарајући на питање проф. др Миодрага Вуковића из Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Предсједник Марковић је подсјетио да се Берлински процес већ се показао као једна од најзначајнијих и најуспјешнијих иницијатива која државе Западног Балкана на посебан начин припрема за чланство у Европској Унији и да се паралелено са тим успоставља ефикаснија сарадња између земаља региона Западног Балкана.

„Након овогодишњег успјешног самита Европска унија-Западни Балкан у Софији под бугарским предсједавањем, који је такође обухватио теме комплементарне Берлинском процесу, Лондонски самит се надовезао на остварене резултате и наставак испуњавања основних циљева ове иницијативе. Економске, безбједносне теме као и добросусједски односи и питања насљеђа, биле су цетралне теме Самита. Захвални смо британским домаћинима и премијерки Меј на широкој визији овог Самита, и јасној пројекцији колико су све ове теме повезане и неопходне за бољу будућност Западног Балкана. У региону постоји потреба за одлучнијим бављењем свим отвореним питањима, и сматрамо заједничким успјехом да су потписане декларације о ратним злочинима и несталим лицима. Значај тога није ништа мањи од постигнутих договора у вези са економским или безбједносним темама, које су обухватале унапређење регионалне економске сарадње, борбу против корупције, размјену информација око тероризма, организованог криминала и јачања сајбер капацитета. Штавише, унапређење сарадње и напредак зависе од суочавања са сваким аспектом живота који може бити оптерећење стабилности Региона и развоју добросусједских односа“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је посебно истакао користи које је наша земља имала од Берлинског процеса.

„Црна Гора, као једна од најуспјешнијих учесница Берлинског процеса већ је имала запажене користи од овог Процеса. А лондонски Самит је у потпуности испунио наша очекивања. Важан дио његовог успјеха је и визија даљег развоја значајних иницијатива, поготово кад су у питању младих људи. Британски домаћини објавили су повећање финансирања дигиталних вјештина у Региону, што ће посебно бити важно за омладину и њихове извјесније прилике да одговоре изазовима савремених захтјева тржишта. Омладинска удружења и организације цивилног друштва имале су значајну улогу на Самиту у погледу дефинисања приступа како задржати младе људе и повећати запосленост у Региону“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Црне Горе је подсјетио да се значајан број тема Самита тицао младих људи и да је на тему задржавања младих људи у земљи, на Самиту као премијер упутио позив канцеларки Њемачке Ангели Меркел и другим лидерима Западног Балкана, да подрже пројекат Института за одрживе технологије у Југоисточној Европи, који Црна Гора промовише, и који може имати трансформациони потенцијал за Регион, а самим тим и за младе људе и професионалце у науци и истраживању.
                                                

  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?