Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Држава неће са пендрецима упадати у цркве, али ћемо мијењати законе па ће кривично одговарати за парастосе злочинцима

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
                              
    
          
                                                                                                  
Премијер Душко Марковић најавио је на Премијерском сату промјену закона како би било онемогућено држање парастоса особама осуђеним за ратне злочине како се то догодило јуче када су свештеници Митрополије црногорско приморске (МЦП) Српске православне цркве учинили у Херцег Новом.

„Свештенство МЦП је организовало парастос ратном злочинцу и сараднику окупатора. То је неприхватљиво и то вријеђа осјећаје оних људи који су вјековима стварали ову државу, а посебно оних који су посвећени антифашистичким вриједностима демократског свијета у цјелини. Неко је покушао да нас натјера да пендрецима уђемо у црквене одаје. Никада то неће урадити Влада на чијем сам челу. Али је блам свештенства МЦП да у том простору организује парастос. Држава ће наћи наћина да одговори на то. Мијењаћемо законе па ће неко кривично одговарати за то“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић одговарајући посланику Демократског фронта Андрији Мандићу.

Предсједник Владе је рекао да је Влада посвећена заштити темељних вриједности нашег грађанског друштва, на које смо посебно поносни.

„Када говоримо о конкретном случају, Управа полиције као надлежни орган, поступила је у складу са законом када није дозволила одржавање јавног окупљања под окриљем Митрополије црногорско-приморске. Пријава коју је Црквена општина Улицњ поднијела са циљем одржавања јавног окупљања на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу, била је неблаговремена и неуредна сходно одредбама Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама. Осим наведеног, ријеч је о објекту који има третман културног добра, а тематика и циљеви наведеног јавног окупљања, према процјени Министарства културе и Управе за заштиту културних добара, нијесу били адекватни значају културног добра Цркве Светог Јована Крститеља у Свачу, као ни археолошки утврђеном режиму који влада на овим објектима. Стога, овакав скуп, чак и да је био благовремено пријављен, није имао оправдања са аспекта Закона о заштити културних добара“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да нема значаја ничија духовна јурисдикција над објектом или добром будући да искључиву јурисдикцију над конкретним објектом, односно добром, има Држава Црна Гора, и да је она усмјерена искључиво у правцу заштите наведеног храма као културног добра.

„Дакле, главни циљ заштите културних добара је њихово очување и унапређивање, као и њихово преношење будућим генерацијама у аутентичном облику. То подразумијева обезбјеђивање неопходних услова за опстанак културних добара и очување њиховог интегритета, као и спречавање радњи и активности којима се може промијенити изглед, својство, особеност, значење или значај културног добра“ – рекао је Премијер.
    

      
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?