Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић посланику Кривокапићу: Нема дијалога на основу личне перцепције и популистичких навода из посланичких питања, морамо полазити искључиво од чињеница

Sluzba za odnose s javnoscu Služba za odnose s javnošcu
                                            
      
   
                                                                                                                                                                                         
Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас на Премијерском сату да је бруто домаћи производ у Црној Гори по глави становника у прошлој години износио 6.810 еура и да је највиши у региону Западног Бакана, да је животни стандард црногорског грађанина мјерен овим параметром данас је на нивоу 46% просјека Европске уније, да је то важан напредак за 12 година, ако знамо да је у 2006. години када смо обновили независност државе он био око 33% просјека ЕУ, и да је реална зарада у Црној Гори у 2018. повећана за 34% у односу на 2006. годину.

„Када се говори о реалном расту зарада, морамо имати у виду укупан економски тренд, који је позитиван. Исто се односи и на раст пензија, са чијим смо усклађивањем наставили, и чија је висина је удвостручена у посљедњих 12 година. Дакле, ово су факти, који су јавни и доступни нашим међународним партнерима, а самим тим и неумољиви аргументи за сваку расправу овог типа“ – рекао је премијер Душко Марковић одговарајући на питање посланика Социјалдемократске партије Ранка Кривокапића „да ли је Ваша Влада способна да се суочи са убрзаним погоршањем живота грађана и структурално неодрживим стањем наше економије или да буде вољно или невољно дио похарне економије Црне Горе?“

Предсједник Марковић је рекао да је Влада свјесна да је још пуно изазова пред нама, како би се остваривале високе стопе економског раста које доносе нова радна мјеста.

„Али не можемо градити озбиљан политички дијалог на личној перцепцији, и на основу популистичких навода из посланичких питања. Морамо полазити искључиво од чињеница. Влада ће наставити да води економску политику засновану на комбинацији мјера јачања фискалне стабилности и унапређења конкурентности, са циљем одрживог привредног развоја, и економског раста. Сходно Фискалној стратегији, очуваћемо кључни принцип да текућу потрошњу финансирамо из изворних прихода, и да остваримо буџетски суфицит у 2020. години како смо пројектовали. Дакле, посланиче у ових годину и нешто висе, текућу потрошњу нисмо финансирали из задуживања, то можете да провјерите. Приходе буџета повећаваћемо даљом борбом против неформалне економије на тржишту рада и тржишту роба и услуга, ширећи одрживу пореску базу. На расходној страни, кроз реформе усмјерене на оптимизацију државне управе и уопште тржишту рада, доприносићемо даљем расту продуктивности“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је као примјер напретка и валоризације ресурса истакао Портонови рекавши да се током јучерашње посјете увјерио да је ријеч о пројекту на којем ће од одуће године бити запослене стотине младих људи из тог дијела Црне Горе који сада раде у најреномиранијим свјетским туристичким центрима.

„Свјесни смо да је још пуно изазова пред нама, како би се остваривале високе стопе економског раста које доносе нова радна мјеста. Али не можемо градити озбиљан политички дијалог на личној перцепцији, и на основу популистичких навода из посланичких питања. Морамо полазити искључиво од чињеница“ – рекао је премијер додајући да ће Влада наставити да води економску политику засновану на комбинацији мјера јачања фискалне стабилности и унапређења конкурентности, са циљем одрживог привредног развоја, и економског раста.

„Јасно хоћу да кажем, и овдје у Скупштини, и да поручим грађанима – црногорски ресурси нијесу и неће бити похарани, али развој земље, док сам ја на челу Владе, неће бити доведен у питање због дневно-политичких интереса, нити ће бити под сјенком самољубљивих и умишљених политичара“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.
                        

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?