Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 86. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Влада Црне Горе је на данас одржаној 86. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе закључно са ИИ кварталом 2018. године. Извјештај је показао да је у датом периоду реализовано 86,9 одсто обавеза планираних Програмом, што је оцијењено изузетно успјешним, поготово имајући у виду да се преостале обавезе налазе у финалној фази, а у највећем броју случајева се ради о материјалима који су већ достављени на мишљење Европској комисији. Програмом рада Владе Црне Горе за 2018. годину, у И и ИИ кварталу, планирано је укупно 144 тема, од чега 48 тема из надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику, од којих је реализовано је 45 тема, док је од 96 тема из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем реализовано 80 тема.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Средњорочног програма рада Владе Црне Горе 2018 - 2020, за период фебруар – јул 2018. године. Овим Програмом, који се темељи на досадашњим достигнућима Владе и циљевима задатим Експозеом премијера, су на координиран начин и уз учешће свих ресора утврђени приоритети за наредни трогодишњи период, увођењем и мјерљивих индикатора успјеха, у циљу постизања квалитетнијег и одговорнијег рада и постизања видљивих резултата у спровођењу стратегијских циљева утврђених на националном нивоу. С обзиром на то да је протекао кратак период од усвајања СПРВ до данас, као и да су индикатори успјеха дефинисани на годишњем нивоу, циљ Извјештаја је да се направи кратак пресјек постигнутог за сваки приоритет у оквиру сваког циља, као и пратећи показатељи успјеха, како би се добио одговарајући сигнал да ли су сви циљеви јасно постављени и да ли су ресори на адекватан начин реаговали када је у питању њихова реализација.

У оквиру редовног сагледавања резултата на плану европске интеграције, Влада је усвојила Други квартални Извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2018-2020. У Извјештају је приказан пресјек стања у реализацији обавеза по поглављима и по ресорима, за прва два квартала 2018. године. У овом периоду, од укупно 180 обавеза, испуњено је 147, односно 82 одсто. Од 147 закона и подзаконских аката реализовано је 121 или 82 одсто. Такође, од 33 стратегијска документа, испуњено је 26 - 79 одсто. У дискусији је истакнуто да је и овој области остварен висок степен и добра динамика испуњавања планираних активности, што је још једна потврда континуираног јачања административних и институционалних капацитета Црне Горе.

Влада је донијела Уредбу о начину и поступку израде, усклађивања и праћења спровођења стратегијских докумената. Сврха Уредбе је да обезбиједи подизање квалитета стратегијских докумената утврђивањем јасних правила у области стратегијског планирања Владе, која се односе на поступак њихове припреме, уз обавезу поштовања критеријума за квалитет структуре и садржине, као и праћења њиховог спровођења. Уредба обавезује да се стратегијска документа Владе заснивају на принципима усклађености, финансијске одрживости, одговорности, сарадње надлежних органа, транспарентности, континуитета, економичности и рационалног планирања. Поштовање ових принципа обезбиједиће једнообразан приступ органа државне управе у припреми стратегијских докумената које доноси Влада и који у потпуности одсликавају њене утврђене приоритете и опште правце развоја Црне Горе.

У циљу имплементације нових законских рјешења којима се уређује институција Предсједника Црне Горе, Влада је утврдила Амандман на Предлог закона о измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2018. годину.

Усвојен је Извјештај са заједничке сједнице влада Црне Горе и Републике Албаније, Скадар, 3. јул 2018. године. Приликом представљања Извјештаја исказано је задовољство садржајем и резултатима заједничке сједнице двију влада и наглашен значај таквог приступа за интензивирање регионалне сарадње. Тим поводом Влада је донијела закључке којима се задужују надлежни ресори да , у оквиру својих дјелокруга, прате имплементацију потписаних споразума и предузму активности на реализацији задатака који су дефинисани током сједнице.

Влада је усвојила Информацију о приступању Министарства одбране Меморандуму о разумијевању о функционалном односу у Центру изврсности за кооперативну сајбер одбрану и Другом амандману на Меморандум о разумијевању у вези са оснивањем, управљањем и радом НАТО Центра изврсности за кооперативну сајбер одбрану. Истовремено, Влада је овластила министра одбране Предрага Бошковића да потпише ноте о приступању. У расправи је истакнуто да ће Министарство одбране придруживањем НАТО Центру изврсности за кооперативну сајбер одбрану имати прилику да конкретно допринесе испуњењу задатака из НАТО агенде, посебно у области борбе против хибридних пријетњи, али и да унаприједи капацитете одговора на сајбер изазове. Четири главна поља дјеловања овог образовно-истраживачког Центра су: технологије, стратегије, операције и право, а његове активности се реализују кроз мултидисциплинарна примијењена истраживања, експертска савјетовања, обуке и вјежбе. Задатак Центра је да ојача капацитете за сајбер одбрану, како Алијансе, тако и НАТО чланица, а у циљу унапређења интероперабилности Алијансе на овом плану.

Усвојена је Информација о Предлогу допуне Финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске уније о Годишњем акцијском програму за Црну Гору за 2014. годину (циљ 1 – дио 1 и циљ 2 – дио 1) и прихваћена Допуна споразума. Допуна се односи на пројекат Рехабилитација дионице жељезничке пруге Кос-Требешица, који се финансира у оквиру овог програма, а чији је буџет првобитно био процијењен на 4,6 милиона еура. Циљ овог пројекта је побољшање стања жељезничке мреже кроз рехабилитацију дионице у дужини од 6,7 километара. С обзиром на то да је процјена трошкова спроведена на основу документације из 2009. године, као и непредвиђене радове на санацији клизишта на дијелу дионице, дошло је до увећања планираног буџета. Нови буџет је већи у односу на првобитно планирани за 1.046.068,28 еура и износи 5.646.068,28 еура, а допуном Финансијског споразума предвиђено је да се недостајућа средства обезбиједе увећањем националног кофинансирања из Капиталног буџета, у складу с динамиком спровођења радова.

Влада је размотрила и утврдила Нацрт Просторног плана посебне намјене Националног парка „Скадарско језеро” с Програмом одржавања Јавне расправе. Основни циљ израде Плана је да се ревизијом актуелног планског документа за НП "Скадарско језеро", у смислу његовог усклађивања са актуелним прописима и стандардима и опредјелјенјима Просторног плана ЦГ, створе формалне и планске претпоставке за осмишљен развој, организацију и уређење простора Скадарског језера, у складу са основним развојним опредјелјенјима и принципима одрживог развоја. План треба да дефинише основни концепт намјене простора, ранга центара и инфраструктурне опремљености који ће омогућити заштиту и валоризацију природних потенцијала у функцији одрживог развоја. У том смислу, посебан значај има планско повезивање предметног простора са центрима непосредног окружења. Поред осталог, План садржи детаљне разраде за поједине зоне и локалитете, чиме се обезбјеђују предуслови за реализацију инвестиционих пројеката и уређење простора на локацијама које захтијевају трајне промјене у простору. Јавна расправа о Нацрту Просторног плана посебне намјене НП „Скадарско језеро” трајаће 20 дана.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела Рјешење о именовању Оперативног тима Партнерства за отворену управу, којим ће руководити Сузана Прибиловић, министарка јавне управе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?