Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Напредак у поглављима 23 и 24 од кључне важности за динамику преговора

Објављено: 19.07.2018. 19:16 Аутор: КЕИ
Приоритет црногорске администрације остаје испуњавање обавеза из поглавља 23 - Правосуђе и темељна права и 24 - Правда, слобода и безбједност, како би се одржала добра динамика процеса преговарања и допринијело даљем развоју свих сегмената црногорског друштва, поручио је главни преговарач Црне Горе са Европском унијом Александар Дрљевић на састанку са члановима Радне групе за проширење у Савјету Европске уније (КОЕЛА).

Главни преговарач је нагласио да ће Црна Гора интензивирати рад на спровођењу преузетих обавеза у области владавине права, као и на јачању административних капацитета свих кључних институција, с циљем постизања мјерљивих резултата на терену који ће се квалитативно одразити на цјелокупан процес приступања и укупан друштвени амбијент.

„Одлучни смо да спроведемо све неопходне реформе како бисмо постали вјеродостојни члан европске породице. Овај захтјеван процес преговарања са ЕУ представља најснажнији механизам за спровођење реформи које ц́е допринијети изградњи демократског и зрелог друштва са јаким и ефикасним институцијама“, оцијенио је он.

KEI

У том контексту, указао је на значај подршке држава чланица током цјелокупног процеса, наводећи да га радују поруке са највиших европских адреса да су врата ЕУ отворена за нове чланице.

Дрљевић је изнио очекивање да ће ЕУ препознати посвец́еност и напоре институција усмјерене ка испуњавању привремених мјерила у поглављима 23 и 24, као и у другим областима, и да ц́е сљедец́у годину обиљежити привремено затварање појединих поглавља. „Сигуран сам да ц́е ово дати значајан импулс цијелом процесу, који ц́е подстац́и не само Црну Гору, вец́ и друге земље из региона Западног Балкана“, истакао је он.

На састанку су учествовали и преговарачи за поглавља 23 и 24, Маријана Лаковић Драшковић и за поглавље 27 – Животна средина и климатске промјене, Саша Радуловић, као и шефице радних група за поглавља 24 и 27, Тања Остојић и Ивана Војиновић.

Лаковић Драшковић је присутне информисала о спровођењу обавеза у области владавине права, истакавши да је значајан дио посла завршен, посебно у дијелу измјене и доношења нових закона, а да ће у наредном периоду бити настављена имплементација законских прописа, као и да ће фокус бити на постизању резултата на терену у циљу реализације прелазних мјерила. Нагласила је да је за Црну Гору напредак у поглављима 23 и 24 један од најважнијих задатака, будући да ће од тога зависити и динамика укупног преговарачког процеса.

Радуловић је подсјетио да је Црна Гора предала преговарачку позицију за поглавље 27, истичући да су Европска комисија и земље чланице препознале и позитивно оцијениле напоре државне администрације да ово поглавље буде отворено до краја године. Истакао је да се ради о веома комплексном и захтјевном поглављу, те да изазови у испуњавању обавеза у тој области предстоје након отварања поглавља.

Чланови Радне групе за проширење су поздравили досадашње резултате у интеграционом процесу и пренијели да Црна Гора има пуну подршку свих држава чланица за наставак спровођења неопходних реформи и остварење пуноправног чланства у ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?