Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио у Перасту Хотел „Јадран Иберостар“: Четрдесети хотел који отварамо у мандату ове Владе потврда је да смо засукали рукаве на валоризацији ресурса

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић отворио је вечерас Хотел Јадран Иберостар у Перасту категорије 5 звјездица и поручио да чињеница да четрдесети хотел отворен у мандату ове Владе показује да успјех не долази сам од себе већ да је Влада одлучно „засукала рукаве“ како би у цијелој Црној Гори, од Херцег Новог до Жабљака, од Улциња до Колашина, започели валоризацију важних развојних потенцијала.

„Није прошло много од када смо у мају ове године отворили адаптирани Хотел Ривијера Њивице који послује у саставу хотелске групације Иберостар. Данас са представницима компанија Имобилиа и Белви, сада већ могу казати – пријатељима Црне Горе – присуствујем отварању још једног хотела који ће пословати у саставу ове хотелске групације. Тим прије, посебно ми је задовољство да честитам инвеститорима на реализацији пројекта Хотела Јадран-Иберостар, категорије 5 звјездица. А ово је уједно и 40. хотел који отварамо у мандату ове Владе. (33 у 2017. и 7 у 2018.)“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да нови хотел у некадашњој палати Смекја није само инвестиција, већ примјер како се наслијеђено богатство претвара у опште добро и допринос заједничком интересу.

„Сигуран сам да са новим рухом, овај хотел у Пераст враћа дух угледне породице Смекја, баш онако како је Петар Смекја послије чувеног трговачког подухвата бродом Леон Коронато, допринио привредном повезивању балтичких земаља са Венецијом у XВИИИ вијеку. Зато желим баш одавде да поручим да циљ ове Владе није да се хвалимо оним што имамо у Црној Гори, већ да се то што имамо стави у функцију развоја и просперитета! Палата Смекја данас је један од првих успјешних објеката културног туризма, који легитимише земљу јединствене културе и јединственог туристичког потенцијала. Ова зграда била је запостављена, и без своје шире употребне вриједности. Репрезентативно здање барокне архитектуре Пераста платило је данак вишедеценијској служби за потребе фабрике конфекције. Та улога, и такво стање, било је увод у његову девалвацију, па и руинирање, са опасностима да и његова културна вриједност буде умањена. Због тога поздрављам инвеститора који је имао визију друштвене одговорности, и једнако колико и Држава, осјећао потребу да заштити културно добро, претварајући га у један од најмаркантнијих објеката Црне Горе и овог дијела Јадрана.“ – рекао је предсједник Владе.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Набрајајући развојни низ дуж обале Боко-которског залива премијер је оцијенио да Црна Гора чува своје мјесто репрезентативне дестинације на Јадрану.

„Осим одлучности Владе да обезбиједи све предуслове за повећање инвестиција и развој туризма, иза оваквих резултата стоје и реномирани свјетски хотелски брендови попут: Амана, Рамаде, Карисме, Иберостара, Схератона, Регента и Хилтона. Али и чињеница да су већ уговорени и да се ради на изградњи или реконструкцији хотела којим ће управљати брендови Оне&Онлy (који је први у Европи), Фалкстеинер, РитзЦарлтон и Цхеди. Зато је и обавеза Владе да подстиче и обезбјеђује развој квалитетне енергетске инфрастуктуре, да развија аеродроме и изграђује путеве“ – рекао је премијер додајући да је подстицај нашим напорима дао и недавно одржан самит у Лондону на којем је Инвестициони оквир за Западни Балкан, у оквиру Берлинског процеса, опредијелио бесповратну финансијску подршку пројекту будванске заобилазнице као дијела јадранско‐јонске брзе саобраћајнице у износу од 42,1 милиона еура.

„Након реализације оваквих пројеката, економски раст и рекорди у туризму неће бити привремени тренд – већ константа и обиљежје развијене Црне Горе! Свјесни смо да успјех не долази сам од себе. Зато смо одлучно „засукали рукаве“ како би у цијелој Црној Гори, од Херцег Новог до Жабљака, од Улциња до Колашина, започели валоризацију важних развојних потенцијала. Поносни смо што од највећег пројекта – а то је аутопут, преко развоја ски-центара на сјеверу, до пројеката локалне инфраструктуре, већ имамо значајне резултате, и што подижемо степен поштовања рокова“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић који је заједно са оснивачем Иберостара Мигелом Флушом Росљеом и власникој Белвија Браном Ћупићем отворио Хотел Јадран Иберостар.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?