Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Мостару примио награду Мостар Пеаце Цоннецтион: Посвећујем ову награду грађанима Мостара и БиХ као и сваком грађанину региона који жели да гледа у будућност

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                   
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић примио је у понедјељак увече у Мостару традиционалну међународну награду Мостар Пеаце Цоннецтион која је додијељена и премијеру Грчке Алексису Ципрасу, постхумно првом предсједнику Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Антонију Касезеу, судији тог суда Кармелу Агиусу, новинару Бренту Седлеру, посланику Бундестага Јосипу Јуратовићу и оснивачу ИФИМЕС-а Зијаду Бећировићу.

Премијери Марковић и Ципрас потписали су Мостарску повељу мира.

Обраћајући се званицама на манифестацији Мостар не заборавља пријатеље предсједник Владе Црне Горе је поручио да је поносан јер је први прималац награде био предсједник Црне Горе Мило Ђукановић заједно са предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине проф. др Денисом Звиздићем.

„За Црну Гору је то велика част и признање јер су слободарска традиција и његовање толеранције и суживота биле увијек како гарант нашег опстанка, тако и гаранција за будућност наших грађана“ – рекао је предсједник Марковић

Наш премијер је оцијенио да је Западни Балкан прешао дуг пут од времена деведесетих и да је сада цио регио на европском путу.

„Стојећи крај Старог моста у овом дивном граду, чију четрнаесту годишњицу обнове данас обиљежавамо, не могу да избјегнем помијешана осјећања - терета прошлости и свијести о људској патњи и издржљивости, али истовремено и наде и вјере у будућност. На Западном Балкану смо прешли дуг пут и напредак је неспоран у односу на онај дан прије 25 година када је скоро 5 вјекова стари мост вијека срушен у трену. Сада је он поново и прије свега симбол обнове и спајања. По ријечима чувеног Нелсона Манделе, који је био један од лауреата Мостарске мировне награде: 'храбри људи се не плаше опраштања, ради мира.' И то је једини пут напријед. Зато нам је посебно драго што су вечерас ту са нама и премијери Ципрас и Заев. Најљепше вијести у региону су дошле од њих у последње вријеме и хвала им што су нам свима улили нови оптимизам, имали визију и храброст да донесу тешке одлуке за добро њихових народа али и за све нас. Западном Балкану је мјесто у Европи, не само географски већ и цивилизацијски и вриједносно. Вријеме је да тај пут учинимо неповратним и томе смо сваки дан све ближи, захваљујући сопственом раду и нашим европским и евроатлантским партнерима“ – поручио је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер Душко Марковић је обраћање завршио изражавајући захвалност Црне Горе сусједима на њиховој подршци рекавши да ће наша земља као и до сада враћати увијек искрено и када је год потребно.

„Желим да ову награду прије свега посветим грађанима Мостара и Босне и Херцеговине као и сваком грађанину нашег подручја који жели да гледа у будућност. Како је говорио наш Бихорац, касније Сарајлија Ћамил Сијарић: 'Кад се човјек враћа прошлости, долази до таме.' Поучени искуством можемо једино бити свјесни да нема добра од повратка у прошлост и да можемо само напријед његујући европске цивилизацијске вриједности и поштујући наше различитости и културу“ – рекао је у Мостару предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.
                    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?