Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери Марковић и Орбан: Односи ЦГ и Мађарске на највишем нивоу, карактерисани савезништвом у НАТО-у и сарадњом по питању европских интеграција

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Предсједници влада Црне Горе и Мађарске Душко Марковић и Виктор Орбан поручили су данас након званичних разговора да су односи двију држава на највишем нивоу, карактерисани савезништвом у НАТО- у, сарадњом по питању европских интеграција и изузетним простором за улагања у црногорску привреду од стране мађарских инвеститора.

„Могу рећи да су наши односи на највишем нивоу. Карактерисани су савезништвом у НАТО-у, сарадњом по питању Европских интеграција и константном успону када се ради о потенцијалној економској сарадњи“- рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер Марковић је истакао да Црна Гора цијени подршку Мађарске када је у питању процес ЕУ интеграције Црне Горе и њихову спремност да помогну на експертском нивоу и пренесу своја искуства.

„ЕУ је за нас апсолутни приоритет, стратешки циљ којим смо посвећени у потпуности и који је важан за нас и за Европу. Ми ћемо наставити да радимо на усвајању вриједности, спровођењу реформи и јачању демократизације друштва. Налазимо се пред најсложенијом фазом интеграција и уз подршку партнера бићемо спремни да се суочимо са свим обавезама.” – нагласио је премијер Марковић и додао: „Размијенили смо мишљења и о разним темама које су данас присутне са аспекта безбједности у региону али и у Европи. Црна Гора има постављене механизме да очува своју безбједност али истовремено да доприноси регионалној и широј глобалној безбједности.”

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Црна Гора поздравља интерес Мађарске да промовише јачање мађарских инвестиција у Црну Гору и укупном јачању економске сарадње.

„Мађарски инвеститори су добродошли, Црна Гора је сваког дана све привлачнија за компаније из читавог свијета и посебно се радујемо када наши партнери и пријатељи, као што је Мађарска, то препознају и знају да користе у обостраном интересу.” – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Истакавши да су за Мађарску званични разговори са Црном Гором изузетно значајни, премијер Виктор Орбан је нагласио да између Црне Горе и Мађарске нема стратешких ни тактичких супротности, те да је то управо разлог за веома отворене разговоре.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Он је честитао Црној Гори на чланству у НАТО-у и додао „Ви нисте изабрали за себе једну организацију, него једну будућност. Дио те будућности смо и ми Мађари, јер смо и ми чланица НАТО-а. Видим реалне могућности да Црна Гора врло брзо постане чланица и ЕУ...Могу одговорно да кажем да је Црна Гора у суштини спремна за чланство у Европској унији.“

Изразивши задовољство због тежњи мађарских инвеститора да свој капитал улажу у земље сусједне регије, премијер Орбан је нагласио да простор за улагање постоји и у Црној Гори.

„Предстоје нам велике могућности. Биће нам драго да учествујемо у модернизацији црногорске привреде“- рекао је премијер Орбан.

Премијер Мађарске је поручио јавности да је у званичним разговорима било ријечи о миграцијама и закључио: „Ја сам господину предсједнику поручио да ако имају проблема са мигрантима, Мађарска је спремна и ту да помогне, јер када Црна Гора брани своје границе онда не брани само Црну Гору него и Мађарску и цијелу ЕУ“.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu





СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?