Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Храповић са представницима ПЗУ Мељине: “Држава измирује своје обавезе-наћи рјешење за опстанак болнице”

Објављено: 24.07.2018. 19:43 Аутор: Министарство здравља
Министарство здравља испуњава све обавезе према болници Мељине кроз уговорни однос са Фондом за здравствено осигурање и све услуге које се пружају грађанима Херцег Новог плаћају се у року и на вријеме, казао је министар здравља др Кенан Храповић током састанка са представницима ОБ Мељине.

Састанку у Министарству здравља присуствовали су ресорни министар др Кенан Храповић, државни секретар Милован Вујовић, директорица болнице Мељине др Оливера Елез, начелник гинеколошко-акушерског одјељена др Слободан Булатовић, као и начелница одјељења за физијатрију др Стојанка Пепић.

Храповић је казао да је након 03. августа 2016. године, када је Влада донијела одлуку о привременом укључивању ПЗУ Опште болнице “Мељине”-Херцег Нови у јавни здравствени систем Црне Горе, Фонд за здравствено осигурање на основу фактурисаних услуга тој болници исплатио скоро 3 милиона еура.

“Такође, у наведеном периоду Монтефарм је болници Мељине испоручио љекове и медицинска средства у вриједности 253,437.60 еура, која нису плаћена од стране болнице, док је дуг Заводу за трансфузију крви нарастао на 83.403,02 еура” -казао је Храповић.

Министар је исказао разумијевање и изразио забринутост због ситуације у којој су се нашли запослени у Мељинама и подржао иницијативу за очувањем и даљим радом ове медицинске установе.

Представници болнице Мељине су, због озбиљности ситуације у којој се нашла та установа и сви запослени у њој, затражили што хитније изналажење модалитета за укључивање државе и локалне самоуправе, како би наставили да пружају здравствену заштиту локалном становништу, што је, како су истакли, приоритет без преседана.

„Долазимо у фазу неиздрживости и уколико се убрзо не пружи хитна помоћ болници и запосленима, гашење ове установе је више него извјесно“ – казала је директорица ПЗУ „Мељине“, Оливера Елез.

Елез је саопштила да су се запослени и она лично више пута обраћали власнику Атлас групе, Душку Кнежевићу, који управља болницом, те да од њега до сада нису добили никакав одговор, нити гест заинтересованости за рјешевање овог проблема.

Одлуком о мрежи здравствених установа, Болница Мељине укључена је у Мрежу здравствених установа у Црној Гори и сходно закљученом Уговору са Фондом за здравствено осигурање, пружа здравствене услуге осигураним лицима са подручја општине Херцег Нови у областима: опште хирургије са трауматологијом, интерне медицине, ОРЛ, гинекологије и акушерства, као и услуге мамографије и колоноскопије, са узимањем биопсије и анестезијом у оквиру скрининга колоректалног карцинома, по упуту изабраног доктора. Такође, Уговором је дефинисано да ОБ Мељине, свим осигураним лицима Фонда, пружа услуге лијечења у хипербаричној комори, као и услуге физикалне медицине за кардиолошку рехабилитацију, након инфаркта миокарда и након кардиохируршких операција, по ком основу су на предлог љекарске комисије Фонда упућивани осигураници на лијечење.

Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?