Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Чешка подржава проширење ЕУ и наставак црногорских реформи

Објављено: 25.07.2018. 20:38 Аутор: КЕИ
Црна Гора треба да одржи добру динамику у преговорима са Европском унијом и настави са започетим реформама, у чему ће имати подршку Чешке, која је снажан заговорник пријема нових ЕУ чланица, оцијењено је на састанку главног преговарача Александра Дрљевића и чешког амбасадора у Подгорици, Карела Урбана.

Дрљевић је амбасадора Урбана информисао о статусу преговора Црне Горе и ЕУ и предстојећим обавезама из преговарачког процеса.

„Наш циљ је да одржимо добру динамику у преговорима и интензивирамо активности како би добили завршна мјерила за више поглавља, уз фокус на напредак у кључној области, а то је владавина права. Очекујемо да ускоро отворимо и преостала два поглавља, 27 - Животна средина и 8 - Конкуренција, и тако потврдимо да смо и ту остварили значајне резултате и да смо спремни за посао који нам предстоји“, истакао је главни преговарач.

KEI

Он је захвалио амбасадору на подршци Чешке интеграцији Црне Горе у ЕУ, која је реализована кроз десетине догађаја у оквиру Тајекс инструмента, бројне експертске мисије, радионице и студијске посјете.

Амбасадор Урбан је истакао спремност Чешке за даљу експертску помоћ Црној Гори у процесу приступања ЕУ, наводећи да ће у наредном периоду размотрити ангажовање експерта из Чешке, који би пружио техничку и експертску помоћ у некој области у оквиру преговарачких поглавља с ЕУ.

Нагласио је да је Црна Гора остварила импресиван резултат на путу према ЕУ и да може послужити као примјер будућим аспирантима за чланство. Поручио је да Чешка снажно подржава проширење ЕУ на државе Западног Балкана, јер је то у интересу како земаља региона, тако и саме Европе.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?