Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Нећемо српској цркви одговарати још прљавијим ријечима, али нас неће нико и ништа натјерати да мијењамо своје темељне политике

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић назвао је неприхватљивом и срамном изјаву патријарха Српске православне цркве Иринеја, рекавши да Црна Гора неће користити још ружније ријечи и још прљавији одговор већ да ће наставити да гради достојанство Црне Горе и да Црна Гора неће ревидирати одлуку о чланству у НАТО-у, нити ће повлачити одлуке о признавању држава које смо признали, нити ће Црну Гору било ко и било чија изјава зауставити на путу европске интеграције и на одлуци да Црну Гору гради на основама мултиетничности и мултиконфесионалности.

„Има оних који би ту изјаву да претворе у свеопшти рат и сукоб. Ово није тренутак да шаљемо још ружније ријечи и још прљавији одговор. Наставићемо снажно да изграђујемо достојанство Црне Горе и њен укупни државотворни карактер. То се не ради вербалним полемикама и враћањем отровних стрелица него систематичним и одговорним јачањем институција и повјерењем у сопствену државу. Ово није први атак на Црну Гору са ове адресе. Нажалост, са те адресе, умјесто да имамо поруке мира, суживота и проналажења дијалога тамо гдје се разликујемо и не слажемо се шаљу ружне поруке које су политички осмишљене са жељом да се Црна Гора заустави на њеном путу демократизације, слободе и суверености. Ми смо на том путу трајно. Дакле, нити ћемо ревидирати нашу одлуку о чланству у НАТО-у, нити ћемо повлачити наше одлуке о признавању држава које смо признали, нити ће нас било ко и било чија изјава зауставити на путу европске интеграције, нити ће нас било ко зауставити да Црну Гору и даље градимо као мултиетничку и мултиконфесионалну државу као темељу њене вриједности и њеног постојања. У том смислу сам сада убјеђенији да закон о вјерским слободама мора што прије бити стављен на сто, не да бисмо се инатили са неким или да бисмо некоме одговорили на његову лошу намјеру него да бисмо у друштву и то питање ријешили“ – рекао је премијер на конференцији за медије одговарајући на питање Ал Јазеера Балканс. Додао је да је сигуран да ће ова Влада предложити тај закон.



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?