Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић и руководиоци органа инспекције позвали предсједнике општина да предузму мјере како би комуналне полиције пружале правовремену и закониту подршку инспекцијама

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Комуналне полиције у појединим општинама не пружају асистенцију надлежним инспекцијским органима због чега су ти органи онемогућени у вршењу дужности – констатовано је данас на редовном састанку предсједника Владе Душка Марковића са руководиоцима инспекцијских органа.

Како рад комуналних полиција није у надлежности Владе већ локалних самоуправа са састанка је упућен позив предсједницима општина, поготово у Приморском региону гдје су у туристичкој сезони ангажоване све инспекцијске службе, да предузму мјере из своје надлежности како би била омогућена правовремена и законита подршка комуналних полиција инспекцијама. У дискусији је посебно истакнуто да су поједине од наведених општина истовремено и порески дужници које не измирују редовно своје обавезе.

На састанку је констатовано да је, поред раста црногорске економије, у првој половини године регистрован и раст буџетских прихода, да су сви надлежни органи испунили или премашили пројектоване приходе, и да је једина област у којој план није остварен раст – приход од акциза на дуванске производе.

Пореска управа је у јуну остварила приход од 87.305.000 еура, умјесто планирана 72 милиона при чему сви приходи у првих шест мјесеци ове године показују тренд раста. У првој половини године Пореска управа је наплатила 36,5 милиона еура више од плана односнио 57 милиона више него у истом раздобљу 2017. године.

Управа царина је у првој половини године остварила бруто наплату од 345.920.542,26 еура, што је 35.677.978,24 еура више него у истом периоду 2017. године.

Констатовано је да су поједине локалне самоуправе повећале порески дуг као да поједина привредна друштва не извршавају редовно обавезе према држави те је у том смислу констатовано да је потребно предузети мјере како би обавезе биле редовно сервисиране.

Састанку су присуствовали потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин, минстри финансија Дарко Радуновић и економије Драгица Секулић као и директори Пореске управе Миомир М. Мугоша, Управе царина Владан Јоковић и Управе за инспекцијски надзор Алија Кошута са сарадницима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?