Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједао Савјет за конкурентност: Обавезати локалне самоуправе да приликом доношења својих прописа који се односе на фискалитете претходно прибаве сагласност Владе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Савјет за конкурентност је на ИИИ сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио Анализу фискалитета на националном и локалном нивоу коју је припремила Привредна комора Црне Горе и Иницијативу за измјену Закона о административним таксама и Иницијативу за измјену Закона о локалним комуналним таксама.

Анализом је утврђено је да је привреда у Црној Гори оптерећена бројним наметима које прописују оба нивоа власти – државни и локални, а који значајно оптерећују пословање чинећи негативну компоненту пословног окружења. У дискисији је посебно истакнуто да је Анализа показала да не постоје доступне обједињене информације о наметима на локалном нивоу као и да локалне самоуправе примјењу различите стопе те да непредвидива оптерећења од стране локалних самоуправа представљају значајну бизнис баријеру и нарушавају повољан пословни амбијент који Влада настоји да креира.

Министарство финансија је задужено да, у складу са достављеним иницијативама, припреми Предлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о локалним комуналним таксама. Исто министарство задужено је да заједно са представницима удружењā послодаваца, детаљно анализира и размотри оправданост постојања фискалитета препознатих Анализом фискалитета на националном и локалном нивоу, као и потребу за измјеном релевантних прописа.

Савјет је задужио Министартво финансија да, у оквиру измјена Закона о финансирању локалних самоуправа, утврди обавезу за јединице локалних самоуправа приликом доношења својих прописа који се односе на фискалитете претходно прибаве сагласност Владе Црне Горе.

Закључено је да предлози измјена Закона о административним таксама и Закона о локалним комуналним таксама прије разматрања на сједници Владе буду достављени на разматрање Савјету за конкурентност.

Савјет је размотрио усвојио Извјештај о имплементацији Програма економских реформи за Црну Гору 2018 – 2020. година за првих шест мјесеци 2018. године.

У Извјештају је наведено да је снажан економски раст у Црној Гори за првих пет мјесеци 2018., допринио расту запослености односно смањењу незапослености тако да је просјечан број запослених у првих пет мјесеци 2018. године био 182.367 лица или за 1 одсто запослених више него у истом периоду 2017. године. Настављен је и тренд смањења незапослености, па је стопа незапослености према АРС за први квартал 2018. износила 16,1 одсто, што је за 1,3 п.п ниже у односу на први квартал 2017. године. Према административним подацима, на дан 28. маја 2018. године регистрована стопа незапослености ЗЗЗЦГ износила је 19 одсто и нижа је за 3,14 п.п у односу на исти дан претходне године.

У оквиру дискусије по овој тачки, чланица Савјета, Гордана Радојевић, директорка Завода за статистику Црне Горе, упознала је Савјет са најновијим повољним економским трендовима према којима је у првој половини ове године раст извоза роба износио 20 одсто, да извоз роба расте брже од увоза, да расте извоз алуминијума и гвожђа, да је значајно порастао извоз пољопривредних производа, да је раст производње електричне енергије у односу на исти период прошле године 117 одсто док је раст извоза фармацеутских производа 100 одсто у односу на прву половину 2017. године.

Предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, је, закључујући расправу по овој тачки, оцијенио охрабрујућим најновије резултате истакавши да то значи да премашујемо пројекције. „Треба да учинимо сви додатне напоре у кључним секторима да овај тренд одржимо“ – рекао је премијер додајући да посебно охрабрује чињеница да стопа незапослености пада по обијема евиденцијама.

Савјет је, на иницијативу Унија послодаваца Црне Горе, размотрио и усвојио Информацију поводом питања злоупотребе привремене спријечености за рад запосленог и дефинисања система контроле ове злоупотребе. Министарство здравља и Министарство рада и социјалног старања задужена су да у сарадњи са Унијом послодаваца Црне Горе сагледају могућност доношења одговарајућих подзаконских акта Закона о здравственом осигурању, којима ће се уредити контрола злоупотребе привремене спријечености за рад.

На сједници је усвојен документ „Бијела књига” – Извјештај Савјета страних инвеститора у Црној Гори о инвестиционој клими у земљи, са ставовима ресорних институција. У документу су анализирани закони који су кључни за пословно окружење (Закон о раду, Закон о привредним друштвима, Закон о просторном планирању и изградњи, Закон о заштити потрошача, Закон о странцима, Закон о здравственом осигурању; Закон о општем управном поступку, Закон о заштити депозита, Закон о својинско-правним односима, Закон о јавним набавкама, Закон о стечају и Закон о јавно-приватном партнерству). Препознајући значај страних инвестиција за економију припремљен је преглед ставова кључних институција у вези са примједбама Савјета страних инвеститора.

Савјет је размотрио и усвојио Информацију о реализацији обука за примјену анализе утицаја прописа (РИА) за период јан-јул 2018. године. Министарство финансија задужено је да у циљу унапређења квалитета спровођења анализа утицаја прописа настави са реализацијом обука службеника на државном и локалном нивоу укључених у припрему прописа.

Размотриене су и усвојене Информација о Индексу економских слобода 2018 Фондације Херитиџ, Информација о оцјени кредитног рејтинга Црне Горе од стране рејтиних агенција Моодy’с и Стандард & Поор'с и Информација о индексу перцепције корупције 2017, Транспаренцy интернатионал.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?