Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић Викенд новинама: Изјава српског патријарха је подла и нетачна, интереси СПЦ су у ЦГ прије свега политички

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је изјава поглавара Српске православне цркве о положају Срба у Црној Гори подла и нетачна, да Српска православна црква има има у Црној Гори прије свега политичке интересе, па тек затим вјерске и духовне, да та вјерска заједница у континуитету оспорава све одлуке грађана о будућности Црне Горе као и да не поштује ни уставно уређење Црне Горе као грађанске, а не националне државе.

„Ова Влада неће дозволити непоштовање Црне Горе, у којој ће морати да важе исти принципи правне државе и за грађанина и за свештеника. Не може се бити ван домашаја Устава и закона само зато што служите цркви или вјерској заједници, а притом не поштујете државу и њене институције. Чињеница је да Српска православна црква посредством Митрополије црногорско-приморске има интересе у нашој земљи, а они су прије свега политички па вјерски и духовни” – казао је премијер Душко Марковић у интервјуу објављеном данас у Викенд новинама.
Упитан да прокоментарише недавну изјаву српског патријарха Иринеја који је положај српског народа у Црној Гори упоредио са оним у НДХ предсједник Владе је рекао да је свако здравомислећи ту изјаву примио са невјерицом, огорчењем и презиром.

„Но, изјава је ипак слијед званичних ставова Српске православне цркве и Митрополије црногорско-приморске и њених челника о Црној Гори. Она полази од тезе о Црној Гори као српској држави у којој је, како они кажу, црква старија од државе. То онда значи да исту не треба поштовати и доприносити јој. Оспорена је и у континуитету се оспоравају све одлуке грађана о будућности Црне Горе. Не поштује се ни уставно уређење Црне Горе као грађанске, а не националне државе. Дакле, нетачни су и подли наводи патријарха Иринеја о положају Срба у нашој земљи“ – рекао је предсједник Марковић.

Упитан да ли у изјави препознаје покушај притиска на Црну Гору и Владу која је најавила доношење Закона о вјерским заједницама премијер Душко Марковић је одговорио да се такав притисак апсолутно препознаје.

„Он је препознат у накнадној изјави да одустанемо од наводног одузимања имовине, па ће промијенити изјаву. Али ова Влада неће дозволити непоштовање Црне Горе, у којој ће морати да важе исти принципи правне државе и за грађанина и за свештеника. Не може се бити ван домашаја Устава и закона само зато што служите цркви или вјерској заједници, а притом не поштујете државу и њене институције. Чињеница је да Српска православна црква посредством Митрополије црногорско- приморске има интересе у нашој земљи, а они су, прије свега, политички па вјерски и духовни. Не може се више оспоравати Црној Гори приступ јавним, државним добрима, која користи Митрополија црногорскоприморска. Као држава смо градили и помагали, и нијесмо – одузимали. Питање је да ли би било данас Храма у Подгорици да Влада за тај вриједни објекат није опредијелила знацајна средства. Према томе, мораће се престати са вулгарним нападима на државу и њене институције, који најцешће долазе послије тајних вечера са опозицијом. Дакле, ако је патријарх хтио да нас поколеба, није успио. Закона ће бити“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је, одговарајући на питања о ребалансу буџета, подсјетио на одличне резултате у прошлој и у првој половини ове годјне када је ријеч о нашој економији и најавио пооштравање одговорности у ресорима у којима су евидентиране слабости у наплати акцизних прихода и промјене у структури расхода.

„Кроз ребаланс смо, између осталог, обезбиједили и средства за куповину земљишта за изградњу основне школе и обданишта у насељу Сити кварт. Обезбиједили смо средства за локације за систем за прецишћавање отпадних вода и индустријског отпада, као важан сегмент инфраструктурног опремања главног града. Истакао бих да смо овим ребалансом обезбиједили недостајућа средства за финансирање здравствених услуга грађана, које су њихова важна потреба. Дакле, једном ријечју – ми смо на терену реалне политике, а не политицке демагогије и маркетинга“ – рекао је Премијер. Он је рекао да је циљ Владе задржати ниво стопе раста коју смо остварили у 2017. години и отварање нових радних мјеста, прије свега на сјеверу уз додатно улагање у пољопривреду и изградњу инфраструктуре и смањење текуће потрошње како би наша фискална стратегија довела до буџетског суфицита и опадајућег јавног дуга. Циљ је, рекао је премијер, да истовремено повећамо инвестициону и капиталну потрошњу као предуслов укупног развоја. И, наравно, све то заједно да нас доведе у ситуацију да повећамо зараде и пензије.

„Такође, и тога сам као премијер веома свјестан, морамо снажније ударити на организовани криминал и повећати ниво безбједности грађана, и њиховог осјећаја сигурности, али на тај начин и додатно оснажити стабилност и безбједност земље у цјелини“ – рекао је предсједник Марковић.

Говорећи о туризму предсједник Владе је рекао да је више од половине ресурса који могу бити стављени у функцију развоја на сјеверу Црне Горе.

„Ми смо у сјеверном региону започели туристичке пројекте вриједне преко 80 милиона еура. Али истовремено не желимо да сјевер буде искључиво у улози зимског туризма. Сама околност да се у појединим градовима на сјеверу, у љетњој сезони 2017. године, није могао наћи слободан кревет ни на сеоском подручју, говори нам да је улагање у сјевер оправдано, као и очекивања од овог краја. Намјера је да снажније улажемо у путеве, комуналну и друштвену инфраструктуру, и друге неопходне садржаје, јер већина општина сјеверног региона има јединствене културне и туристичке потенцијале који морају бити стављени у функцију стварања нове вриједности, отварања нових радних мјеста и бољег живота сваке породице. Уосталом, доживљавам то и као дио нашег дуга према сјеверу“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу за викенд издање Дневних новина.

Упитан да прокоментарише чињенице да је у Србији негативно перципирана одлука Црне Горе да пошаље два официра у НАТО-у мисију КФОР-а на Косову, а да је са друге стране предсједник Србије у интервјуу загребачком Глобусу оцијенио да је Косово завршена ствар премијер Душко Марковић је рекао да је Црна Гора послала официре на Косово, исто као што би их послала у било коју другу земљу у оквиру партнерских обавеза и дужности.

„Објаснили смо већ да то није чин пркоса или непријатељства према било коме, већ одговоран однос у систему колективне безбједности. Званична Србија је то, нажалост, негативно перципирала. Вјерујем да таква реакција долази по инерцији отпора на сваку иницијативу која је у оквиру међународних односа усмјерена према Косову. Црна Гора се са посебним сензибилитетом односила и према Србији и према Косову, уважавајући специфичности тог односа, а потврђујући истовремено опредјељење за стабилизацију и јачање међусусједских односа“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да је аутопут најважнији развојни пројекат чији је инвеститор Влада те да је стога апсурдно говорити о зависности од Кине, или пак економску сарадњу са Кином посматрати у контексту наводне зависности.

„Пројекат ауто-пута има мултипликативне ефекте на економију већ у фази изградње прве дионице, и до сада повучених 455 милиона еура из кредита Еxим банке значајно је допринијело расту свих дјелатности везаних за изградњу ауто-пута (грађевинарство, трговина, складиштење, повезане услуге), а тиме и снажном расту бруто домаћег производа. Када се ауто-пут заврши и обезбиједи његова пуна валоризација, позитиван и снажан допринос ове инвестиције развоју земље и њене економије, биће неупитан. Вјерујем да ће тада и сваки данашњи приговор бити дио ранијег лошег приступа“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу објављеном данас у викенд издању Дневних новина.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?