Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са канцеларком Меркел у Берлину: Црна Гора је спремна на веће присуство њемачких компанија

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                          
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је данас у Берлину, на конференцији за медије након званичних разговора са савезном канцеларком СР Њемачке Ангелом Меркел, поручио да долази вријеме већег повјерења у наш економски простор, пословни амбијент и већи ниво владавине права који је неопходан за њемачке инвеститиоре и њемачке компаније.

Захваливши се канцеларки Меркел и њемачкој влади на свеукупној подршци Црној Гори на плану остварења њених спољнополитичких приоритета и укупних евроинтеграционих амбиција, премијер Марковић је нагласио да Њемачка, као кључни партнер за Црну Гору и Регион, добро разумије наше потребе и види неупитну будућност цијелог Региона у Европи. У том контексту Премијер је оцијенио да је Берлински процес „оплеменио нашу европску визију и нашу европску перспективу, унаприједио дијалог у региону и помогао нам да изградимо капацитете и способности да и сами рјешавамо отворена питања а да их не доносимо само на сто нашим партнерима.“

Говорећи о билатералној сарадњи на политичком нивоу, предсједник Марковић је рекао: „Црна Гора је спремна да примјењује и поштује стандарде када је упитању развој демократије и политичког система. У том смислу смо отворено говорили о недостацима и слабостима у овом тренутку а који се тичу борбе против организованог криминала и корупције: јачамо институције дајемо им додатну снагу да на том плану ураде више и да владавина права не буде ограничење за развој Црне Горе и њену европску перспективу. Ја лично и ова Влада смо спремни да направимо још додатни искорак у том правцу и затражили смо и експертску подршку од канцеларке и добили ту подршку данас и верујем да ћемо имати брзо савјетничку позицију у неком од наших ресора који се баве питањима борбе против организованог криминала и корупције“.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Истакавши снажно интересовање Црне Горе за економску сарадњу са СР Њемачком, предсједник Марковић је нагласио: „Ми желимо њемачке инвеститоре у Црној Гори не само због новца, него због преношења знања и искуства и добрих пракси и данас смо разговарали о томе да створимо услове да њемачке компаније и њемачки инвеститори буду присутнији у секторима који су веома важни за нашу економију, прије свега у енергетици, туризму, пољопривреди и неким другим секторима“.

Одговарајући на новинарско питање на ову тему, предсједник Марковић је рекао:„Црна Гора је спремна на веће присуство њемачких компанија и њемачких инвеститора у Црној Гори. Данас смо говорили о енергетици као ресурсу у којем има простора за озбиљну сарадњу, у којем треба да обезбиједимо транзицију са фосилних горива на обновљиву енергију. Ту нам је важно искуство Њемачке у том процесу и вјерујем да долази вријеме већег повјерења у наш економски простор, у наш пословни амбијент, у већи ниво владавине права који је неопходан за њемачке инвеститиоре и њемачке компаније и да ће наша економска сарадња веома брзо расти у позитивном смислу.

Изразивши задовољство постигнутим резултатима Црне Горе у заокруживању чланства у НАТО савезу и високим степеном конкретизације у преговорима о приступању Европској унији, канцеларка Меркел је поручила да је данашњи разговор јасна потврда европске перспективе Црне Горе и Западног Балкана, полазећи од територијалног интегритета свих држава, не у зависности од временских оквира, него од испуњавања услова за чланство. Она је нагласила да је важно да се прекину сви билатерални конфликти да би се могла отворити могућност сарадње у оквиру Европске уније. У том смислу, Меркел је навела да је вођен разговор о питањима на којима још треба радити у Црној Гори, из области владавине права, борбе против корупције и организованог криминала.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
         
Потврдивши спремност Њемачке да пружи Црној Гори савјетодавне услуге у наставку процеса, Канцеларка је нагласила: „Из данашњег разговора сам стекла утисак да Црна Гора има велику амбицију да буде успјешна, а Њемачка је за ту европску перспективу и ту ћемо помоћи, а не створити неке препреке“.
       
Када је ријеч о унапређењу билатералних економских односа канцеларка Меркел је рекла да се на том пољу одвија блиска сарадња са Црном Гором у оквиру Берлинског процеса. У одговору на новинарско питање она је додала да је у циљу продубљивања економских односа договорено да ће министри економије двију земаља наставити директну сарадњу, као и преко крредитне установе за изградњу КфW.и додала: „Тренутно је Црна Гора као туристичка локација веома занимљива, можда морамо да утичемо на то да постане још познатија међу њемачким грађанима и грађанкама. Посјета данас је била добра полазна тачка да се још више сарађује на том пољу“.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
    
   
                                                                                        
  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?