Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на неформалном састанку Западнобалканске шесторке: Нема договора о новим обавезама док не реализујемо већ преузете

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је на неформалном састанку премијера Западнобалканске шесторке у Драчу да Црна Гора поздравља споразум Македоније и Грчке као и дијалог Приштине и Београда, али да сматра да у фокусу морају бити и економске теме посебно испуњавање обавеза већ преузетих на самитима у Трсту и Лондону.

„У овој години су се десиле велике ствари за цио регион Западног Балкана. Нова стратегија Европске комисије за проширење је окидач за све нас у правом смјеру. Та стратегија даје јасну перспективу региону. Али да би та перспектива била извјесна ми морамо урадити све што је до нас како бисмо дошли до свих оних бенефита који проистичу из Стратегије и наших националних интеграционих политика“ – рекао је премијер.

„Велики догађај је договор Македојије и Грчке. Веома одлучно треба да подржимо дијалог Приштине и Београда и да вјерујемо у тај договор – што скорији то бољи као и да тај договорор није само у корист Србије и Косова него и цијелог Региона“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић додајући да вјерује да главна тема данашњег неформалног сусрета премијера треба да буду економија и сарадња у већ преузетим обавезама.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Данас треба да разговарамо о ономе што смо се договорили да радимо и да констатујемо шта смо од договоореног испунили. И треба да утврдимо да ли имамо способности да слиејдимо своја опредјелјенја“ – рекао је премијер.

„Позиција Црне Горе је да, када су у питању Стратегија о проширењу и Берлински процес, да треба да се сконцентришемо на питања која подразумијева Стратегија Европске комисије, а компленентарна су са Берлинским процесом. Треба да идемо у правцу правцу формирања гарантног фонда као предлога Еворпске уније и да започенемо активности за подршку почетницима у бизнису за једноставније финансирање малих и средњих предузећа“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер Душко Марковић је посебно истакао потребу рада на задржавању младих у државама региона односно о спрјечавању тзв. одлива мозгова.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Морамо урадити све да задржимо младе људе у региону, да спијечимо одлив мозгова из региона и да стварамо услове да они који су отишли могу да се врате. А то значи да морамо више улагати у истраживање и равој. Користим прилику да подсјетим да Црна Гора снажно стоји иза своје иницијативе која иде у правцу основања Међународног института за одрживе технологије у региону Југоисточне Европе јер вјерујемо да та иницијатива може бити драгоцјена за цио регион, за младе људе, за нова радна мјеста, за повезивање привреде и науке - а то је оно што нам недостаје“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе закључио је излагање на неформалном састанку премијера Западнобалканске шесторке у Драчу чврствим ставом наше земље да не отвара разговоре о новим обавезама док не буду испуњене оне које су већ преузете.


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Ниво повјерења у региону је значајно већи, премијери се добро разумију и шаљу јасне поруке и сигнале у којем правцу треба да идемо и да заједнички радимо, али ми треба да испуњавамо обавезе које смо преузели и које смо потписали. Ово не треба да буде игра папира и докумената него одговорности за обавезе које смо преузели“ – рекао је премијер Марковић. Додао је да је ријеч о обавезама које су веч усаглашене са Европском унијом.

„Нијесам склон не само да прихватим него чак да говорим о новим иницијативама док не реализујемо обавезе које смо прихватили“ – рекао је премијер Марковић.

Састанку су присуствовали комесар Европске уније за проширење и сусједску политику Јоханес Хан и предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти.

Након неформалног састанка предсједник Владе Душко Марковић је у изјави за медије истакао да је на данашњем састанаку констатовано да политички дијалог у региону иде у добром правцу и да су се у последњих годину дана догодиле добре ствари за регион.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Имамо заиста сада једну повољнију политичку климу у региону како би остварили наше амбиције да Западни Балкан у цјелини, а посебно земље кандидати за чланство у Европској унији, имају јасну европску перспективу“ – рекао је премијер Марковић.

Такође, нагласио је да је данашњи сусрет представљао и добру прилику да се разговара о ономе шта државе Западног Блакана раде у оквиру Берлинског процеса, који се прије свега тиче регионалне економске агенде и испуњавања обавеза које су дефинисане Акционим планом у Трсту.

„Био сам јасан у свом приступу да је Акциони план обавеза, а не факултативни документ, да је Црна Гора јасно показала одговорност у испуњавању обавеза које је преузела и потписала, да смо готово урадили све што је до нас, али да неке земље значајно касне и да то успорава реализацију Акционог плана, а онда и сами циљ читавог документа који има суштинску потребу да унаприједи економски амбијент у региону и да се побољша трговина и олакша пословање нашим компанијама, односно предузећима“ – закључио је предсједник Владе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?