Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери Марковић и Борисов: Одличне односе ЦГ и Бугарске треба оплеменити снажнијом економском сарадњом

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
                                                         
Предсједници влада Црне Горе и Републике Бугарске Душко Марковић и Бојко Борисов саопштили су данас на конференцији за медије одржаној након званичних разговора да су односи двију држава пријатељски и садржајни, да су продубљени подршком Бугарске нашим европским и евроатлантским интеграцијама, те да обје стране виде могућност снажније економске сарадње.

„Бугарска је све вријеме наших европских и евроатлантских интеграција била уз нас, вјеровала у нашу амбицију и у наше могућности, пружала конкретну политичку и сваку другу подршку – због тога смо ми данас савезници у НАТО-у и веома поуздани партнери у процесу европских интеграција Црне Горе“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Премијер Борисов је саопштио да наша земља и у будуће може у европским интеграцијама рачунати на потпуну подршку Бугарске поготово у процесу отварања преостала два преговарачка поглавља.

„На свим нивоима представници Бугарске подржавали су од самог почетка Црну Гору. Једна смо од првих држава која је учинила све што је могуће јер смо увјерени да Црна Гора послије уласка у НАТО мора на најбржи могићи начин ући у Европску унију“ – рекао је премијер Борисов додајући да ће Бугарска и убудуће подржавати нашу земљу као и Македонију и Абанију када буду покренуле европске интеграције.

Премијер Борисов је рекао да сматра важним убрзати процес интеграција у раздобљу прије европских избора јер ће тада „посљедња ствар на коју ће мислити бити Западни Балкан“.

Подршка Бугарске кључна за цио ЗБ и за Јадранско-јонски коридор

Премијер Душко Марковић рекао је на конференцији за медије да је подршка Бугарске и премијера Борисова лично била кључна да се Западни Балкан након петнаест година нађе на агенди Европске уније као и да Јадранско-јонски аутопут буде на овогодишњој конферецнији који је у Лондону организовала Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) уврштен у листу коридора које подржава Европска унија.

„Предсједник Борисов и његова влада су били одлучујуће важни за одржавање самита ЕУ-ЗБ у Софији након 15 година који је дао јасну европску перспективзу Западног Балкана. Напори предсједника Борисова су резултитрали усвајањем политичке декларације која је земљама Западног Балкана, кандидатима за чланство у ЕУ, дала јасну европску перспективу. Захваљујући Бугарској и предсједнику Борисову смо најозбиљније смо покренули прићу о регоналном инфраструктурном повезивању која је важна за економски напредак региона и бољи живот наших грађана у цијелом региону и цјелини и у свакој земљи. У Декларацији Самита у Софији је ушла је и Јадранско-јонска цеста као пројекат који ће подржатуи Европска унија. То се десило искључиво захваљујући опредјелјенју предсједника Борисова иза којег је он стао на економском форуму који је организовала ЕБРД у Лондону“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник ВладеБугарске истакао је важност инфраструктурног повезивања држава Југоисточне Европе рекавши да ће то бити важно за повезивање Западме Европе и Азије као и за конкурентност бизниса у нашем региону.
Премијер Борисов је посебно важним оцијенио што ће велики дио финансирања инфраструктурних пројеката стићи из извора Европске уније, те да је због тога важно да државе региона ускладе своје путарине и граничне процедуре како би максимално било олакшано обаваљање послова.
     
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
              
Бугарска жели да своју енергију извози црногорским подморским каблом

Премијери Марковић и Борисов су рекли да су разговарали и о јачању економске сарадње Црне Горе и Бугарске.

„Данас у непосредном разговору говорили смо како да унаприједимо економску сарадњу, да повежемо наше економије, да отварамо нова радна мјеста и стварамо нове прилике за наше људе“ – рекао је премијер Марковић.
Предсједник Владе Бугарске Бојко Борисов је рекао на конференији за медије да је предложио премијеру Црне Горе Душку Марковићу конкретан пројекат у области енергетике.

„Мене занима трансфер струје између Црне Горе и Италије јер ми имамо два нуклеарна реактора, имамо спреман терен за градњу нуклеарке. Предложио сам да направимо једну мјешовиту компанију, можда уз неко симболично учешће у изградњи наше нуклеарке, можда и са колегама из Србије, да бисмо преносили ту енергију наравно и према Италији на бази онога што ви градите са Италијом. Мислим да би то био јако добар, профитабилан пројекат“ – рекао је премијер Борисов рекавши да је са премијером Марковићем договорио да о овоме разговарају стручњаци двију држава оцијенивши да треба искористити то што Бугарска има енергију, а Црна Гора подморски енергетски кабл.

Аеродроми Црне Горе остају државни

Одговарајући на питање новинара о будћности Аеродрома Црне Горе предсједник Марковић је рекао да не би да коментарише изјаве мендаждмента у Аеродромима.

„Њихов посао је да управљају аеродромима док имају мандат. Влада се опредијелила да аеродроме валоризује путем концесије јер је то неопходно јер су сада црногорски аеродроми уско грло за убрзано раст туризма и цијеле економије. Дакле, ми не валоризујемо аеродроме само због туризма него и због потреба цијеле економије“ –рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је напоменуо да Црна Гора не продаје аеродроме, како то тврде противници валоризације аеродрома, већ их даје у концесију, те да дакле Аеродроми остају власништво Државе.

„Немам никакву дилему да Црна Гора треба да иде у овом правцу јер је то несумњиви бенефит за Црну Гору и њену економију“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.
     
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
       
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
    
   


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?