Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Преговори о приступању су партнерски процес Црне Горе и ЕУ

Објављено: 06.09.2018. 18:28 Аутор: КЕИ
Преговори о приступању ЕУ су партнерски процес Црне Горе и држава чланица Уније, оцијењено је на заједничком састанку представника Канцеларије за европске интеграције и њемачког Савезног министарства привреде и енергетике.

Савјетница главног преговарача Драгана Марковић је упознала чланове њемачке делегације са организацијом преговарачке структуре и, посебно, радом и надлежностима Канцеларије за европске интеграције.

Представила је напредак остварен у преговарачком процесу и посебно нагласила посвећеност Владе спровођењу обавеза из области владавине права која је у фокусу новог приступа у вођењу преговора.

Марковић је указала на значај подршке коју ЕУ пружа Црној Гори кроз Ипа фондове и посебно нагласила улогу Берлинског процеса и његов допринос спровођењу свеобухватних реформи у Црној Гори и земљама региона.

KEI

“Иако мала држава, Црна Гора је успјешна у привлачењу средстава из ЕУ фондова и њиховом коришћењу за унапређење животног стандарда наших грађана”, поручила је Марковић. У том контексту је истакла значај експертске и техничке подршке Њемачке, посебно у склопу програма Тајекс и Твининг.

Иако мала држава, Црна Гора је успјешна у привлачењу средстава из ЕУ фондова

Представници Канцеларије за европске интеграције Андреј Орландић и Александар Никчевић су упознали саговорнике са стањем у више преговарачких поглавља која се тичу енергетике и економске политике. Указали су на укљученост свих сегмената друштва у рад радних група и њихов допринос испуњавању обавеза у оквиру конкретних преговарачких области.

Представници Министарства привреде и енергетике Савезне републике Њемачке су пренијели подршку Црној Гори у напредовању према пуноправном чланству у ЕУ и, у том контексту, истакли спремност за пружење подршке у више преговарачких поглавља.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?